Studiu | Câinii fără stăpân, nedresați, sunt capabili să înțeleagă gesturi complexe doar observând îndeaproape omul

  • 17 Ianuarie 2020 19:15
Studiu | Câinii fără stăpân, nedresați, sunt capabili să înțeleagă gesturi complexe doar observând îndeaproape omul

Un nou studiu, publicat în jurnalul științific Frontiers in Psychology, sugerează că exemplarele de câine fără stăpân, nedresate, sunt capabile să înțeleagă indicațiile prin gesturi ale omului, relatează vineri Press Association, preluat de Agerpres.

Aproximativ 80 de procente dintre câinii prietenoși și mai puțin anxioși care au participat la cercetare au urmărit cu succes indicațiile transmise prin gesturi către o anumită locație, în ciuda faptului că nu beneficiaseră anterior de dresaj.

Cercetătorii au declarat că acest lucru sugerează faptul că animalele sunt capabile să înțeleagă gesturile complexe doar urmărindu-i pe oameni. Ei au adăugat că acest lucru ar putea avea implicații în reducerea conflictelor dintre câinii fără stăpân și oameni.

Doctor Anindita Bhadra din cadrul Institutului Indian pentru Educație, Știință și Cercetare din Kolkata, India, și colegii săi, au studiat câinii fără stăpân din mai multe orașe indiene. Ei au abordat 160 de exemplare de câini fără stăpân, solitari, și au așezat două recipiente acoperite pe jos, lângă aceștia. Un cercetător a indicat apoi către unul dintre cele două boluri, fie o dată, fie în mod repetat, și a consemnat dacă animalul s-a apropiat de bolul indicat. Specialiștii au urmărit, de asemenea, starea emoțională percepută a câinilor în timpul experimentului.

Aproximativ jumătate dintre animale nu s-au apropiat de niciun recipient, potrivit studiului. Cei care s-au apropiat totuși s-au remarcat ca fiind mai prietenoși și mai puțin anxioși, iar aproximativ 80 de procente au urmat corect indicațiile spre unul dintre boluri, indiferent dacă gesturile fuseseră făcute o dată sau în mod repetat. Faptul sugerează că aceste patrupede ar fi capabile să descifreze gesturi complexe, au notat cercetătorii.

''Credem că este destul de uimitor că acești câini pot urma un gest atât de abstract precum indicațiile prin gesturi făcute o dată. Aceasta înseamnă că observă îndeaproape omul, pe care îl întâlnesc pentru prima dată și că își folosesc cunoștințele despre oameni pentru a lua o decizie. Demonstrează inteligență și adaptabilitate'', a subliniat Bhadra.

Oamenii de știință au afirmat că aceste concluzii sugerează că aceste animale ar putea avea o capacitate înnăscută de a înțelege anumite gesturi umane, situație care transcende dresajul.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că animalele mai timide, mai anxioase, tind să nu participe, astfel încât studii viitoare sunt necesare pentru a determina mai precis modul în care personalitatea unui câine afectează capacitatea sa de a înțelege gesturile umane.

Câinii au fost domesticiți în urmă cu 10.000 - 15.000 de ani. Oamenii au început apoi să crească exemplare de câini care prezentau cele mai dorite și utile trăsături, pentru a funcționa ca însoțitori și ajutoare. Procesul a condus la existența câinilor domestici, care sunt foarte receptivi la comenzile și gesturile umane. Însă, oamenii de știință nu sunt siguri dacă aceste animale înțeleg oamenii doar datorită dresajului sau dacă această capacitate este înnăscută.

Un studiu realizat la Universitatea din Stockholm și publicat săptămâna aceasta în jurnalul științific iScience a descoperit că, deși în cazul unora dintre câini este nevoie de săptămâni întregi pentru perfecționarea tehnicii de aport, puii de lup se descurcă mult mai bine și au instincte naturale pentru acest lucru. Cercetătorii au declarat că această descoperire i-a luat prin surprindere deoarece se credea că abilitățile cognitive necesare pentru înțelegerea semnalelor date de un om, precum cele folosite într-un joc tip aport, s-au dezvoltat la câini doar după ce aceștia au fost domesticiți, cu cel puțin 15.000 de ani în urmă. 

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău