Chișinăul și Tiraspolul au semnat un protocol de colaborare, la Viena
-
17 Iulie 2013 17:38
Chișinăul și Tiraspolul au căzut de acord asupra unui protocol de colaborare în domeniul mediului în cadrul rundei de negocieri în formatul 5+2, încheiată miercuri, 17 iulie, la Viena.
Negociatorii părților, Eugen Carpov și Nina Ștanski, au avut însă interpretări diferite vizavi de intenția Chișinăului de a instala posturi de control al migrației pentru cetățenii străini care intră în Republica Moldova prin regiunea transnistreană.
Runda de discuții în formatul 5+2 cu participarea reprezentanților părților, mediatorilor și a observatorilor în procesul de negociere, s-a încheiat la Viena cu semnarea de către Chișinău și Tiraspol a unui protocol de mediu. Este vorba de un Plan de acțiuni comune în domeniul protecției mediului și utilizării resurselor naturale pentru anii 2013-2014 cu implicații pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Reprezentantul special al Președintelui în exercitiu al OSCE, Ambasadorul Andrei Deșcița, s-a declarat optimist la finalul discuțiilor purtate la Viena și a îndemnat părțile să se întâlnească mai des atât la nivel de experți cât și de reprezentanți politici. ”S-a confirmat că reprezentanții politici ai părților pot să ajungă la un compromis și la o abordare constructivă în soluționarea problemelor concrete precum și celor legate de procesul de reglementare”, a declarat Andrei Deșcița.
Ambasadorul Andrei Deșcița a îndemnat Chișinăul și Tiraspolul să nu întreprindă acțiuni unilaterale ce ar putea dăuna procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Reprezentanta Tiraspolului, Nina Ștanski a readus în discuție problema posturilor migraționale pe care Chișinăul intenționa să le instaleze de-a lungul Nistrului pentru controlul fluxului de cetățeni care întră în țară prin regiunea transnistreană. Nina Ștanski s-a declarat mulțumită că autoritățile de la Chișinău au renunțat la această intenție, lucru cu care nu a fost de acord, vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov. ”Acest mecanism nu este îndreptat împotriva cetățenilor din stânga Nistrului, din Rusia, Ucraina sau din alte țări. Este un control al migrației pe care îl efectuează toate statele pe teritoriile lor și pe care îl va face și Republica Moldova” a declarat Eugen Carpov.
Părțile au discutat și despre mersul realizării înțelegerlor anterioare legate de asigurarea liberei circulații a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. În context a fost abordată și problema funicularului de peste Nistru dintre Râbnița și Rezina, care trebuie să fie demontat întrucât acesta ar prezenta un pericol tehnic pentru populație din cauza neutilizării de mai mulți ani.
Precedenta rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc la Odessa în luna mai.