Chișinăul riscă să rămână fără străzi reparate

  • 16 Octombrie 2014 17:46
Chișinăul riscă să rămână fără străzi reparate

Mai multe străzi din centrul Chișinăului, cuprinse în proiectul finanțării de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, riscă să nu mai fie reabilitate.

Comisia de anchetă a Consiliului municipal pledează pentru efectuarea unei noi licitații, iar acest lucru ar putea influența BERD să înceteze relațiile contractuale cu municipiul Chișinău, susține primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. Consilierii municipali care s-au întrunit astăzi în ședință au amânat luarea unei decizii pentru marți.

Potrivit raportului prezentat de comisia de anchetă în cadrul ședinței Consiliului Municipal, licitația privind reabilitarea străzilor din Chișinău, ar fi avut loc cu mai multe încălcări. Reprezentanții comisiei de anchetă, dar și consilierii comuniști, au propus anularea dispoziției finale prin care proiectul de reabilitare a Bulevardului Ștefan cel Mare și a altor două străzi din centrul orașului a fost câștigat de o companie din România, și au cerut efectuarea unei licitații noi.

”Procedura de licitație s-a realizat cu derogări de la prevederile documentației de licitație. Recomandăm unității de implementare a proiectului și Direcției transport să inițieze de urgență o procedură de modificare a contractelor de împrumut. De asemenea, propunem să fie abrogată dispoziția prin care a fost constituită comisia de evaluare, constituită o nouă comisie în care să fie reprezentanții Consiliului Municipal, să fie negociată reevaluarea ofertelor”, a declarat Președintele comisiei de anchetă Veaceslav Bulat, reprezentant al PLR.

Primarul Dorin Chirtoacă, care a calificat raportul ca fiind o acțiune politică, susține că licitația s-a desfășurat în conformitate cu normele cerute de finanțatori, care au fost de acord cu rezultatele licitației.

”Citez din scrisoarea trimisă de BERD comisiei de anchetă. Contractul finanțat de BERD a fost desfășurat în conformitate cu regulile de procurare ale băncii. Spuneți-mi, vă rog, cu ce drept se substituie comisia de anchetă însăși Băncii pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Cum poate această comisie să spună un punct de vedere din partea BERD când BERD trimite comisiei de anchetă un alt punct de vedere” a menționat primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Edilul capitalei susține că își rezervă dreptul, în cazul în care BERD își va suspenda acest proiect, să dea în judecată consilierii care au periclitat desfășurarea lui și le va cere să despăgubească cele 22 de milioane de euro, adică valoarea proiectului.

Amintim că BERD a oferit Primăriei Chișinău această sumă de bani pentru reabilitarea a 6 străzi centrale din capitală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău