Chișinăul îngrijorat de acțiunile militare desfășurate de trupele ruse GOTR în Transnsitria

  • 22 Septembrie 2016 19:59
Chișinăul îngrijorat de acțiunile militare desfășurate de trupele ruse GOTR în Transnsitria

Reprezentanții Direcției generale politici de apărare și planificare a apărării (DGPAPA) au avut, marți, 20 septembrie curent, o întrevedere cu membrii Biroului Atașatului militar și aero al Federației Ruse cu sediul la Chișinău.

Discuțiile, care au avut loc la solicitarea ministerului Apărării, s-au axat pe activitatea Grupului Operativ Tactic al Federației Ruse (GOTR) în regiunea transnistreană, precum și alte aspecte de colaborare, anunță un comunicat al Ministerului Apărării.

Șeful DGPAPA, colonelul Alexandru Harea, a exprimat, în cadrul întrevederii, îngrijorarea ministerului Apărării față de ultimele acțiuni desfășurate de trupelor GOTR.

Sursa citată a specificat că Ministerul Apărării condamnă organizarea și desfășurarea așa-numitelor exerciții „antitero”, precum și participarea reprezentanților GOTR la activitățile organizate de așa-numita conducere de vârf a regimului din Transnistria.

Astfel de acțiuni contravin principiului dreptului internațional, sunt calificate drept ilegale și sunt inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce impune necesitatea retragerii necondiționate de pe teritoriul țării a formațiunilor militare străine fără statut juridic determinat și a stocurilor de muniții ce le aparțin.

În acest context, conducerea Ministerului Apărării a solicitat informarea conducerii Ministerului Apărării al Federației Ruse despre activitățile inadmisibile ale GOTR și întreprinderea măsurilor pentru a evita astfel de activități pe viitor.

De asemenea, părțile au discutat unele aspecte de colaborare între instituțiile de apărare pe subiecte de interes comun, care vor fi examinate în procesul de coordonare a planului de cooperare bilaterală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău