Chișinăul, încă fără buget pentru 2024. Municipalitatea a anunțat când va fi gata

  • 01 Februarie 09:24
Chișinăul, încă fără buget pentru 2024. Municipalitatea a anunțat când va fi gata

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 va fi elaborat „în cel mai scurt timp”. Asigurarea vine din partea viceprimarului capitalei, Olga Ursu, și a fost făcută în cadrul Podcastului „Chișinău LIVE”. Între timp, Primăria Chișinău a trecut la un buget provizoriu, care, zice Olga Ursu, „nu trebuie” să fie supus consultărilor publice, scrie NewsMaker.

„Bugetul local trebuie să fie elaborat în conformitate cu parametrii sau indicatorii care vin în ultima Circulară transmisă de către Ministerul Finanțelor, privind aprobarea bugetului de stat, către autoritățile publice locale. Această circulară a ajuns anul trecut în ultima zi lucrătoare, după ora 16:00, când nu mai era posibil de elaborat un buget municipal și nici de supus consultărilor în termenii prevăzuți de lege”, a declarat Olga Rusu, citată de Primăria Chișinău.

În aceste condiții, potrivit viceprimarii capitalei, Primăria Chișinău a trecut la un buget provizoriu.

„Bugetul provizoriu nu este nimic altceva decât un buget al anului trecut, cu excluderea anumitor executate pe domeniul investițional și transpus într-un buget provizoriu pentru anul curent. Atât. Bugetul provizoriu nu poate fi supus consultărilor publice”, a mai spus Olga Ursu.

Potrivit viceprimarului Olga Ursu, bugetul municipal pentru anul 2024 va fi definitivat spre consultare, „peste două săptămâni”. Ulterior, urmează 15 zile lucrătoare obligatorii, timp în care acest Proiect va fi consultat, după care va fi înaintat spre aprobare Consiliului Municipiului Chișinău (CMC).

 ***

Amintim că fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din CMC au convocat deja de trei ori ședința extraordinară a Consiliului, solicitând, inclusiv, ca primarul Ion Ceban să prezinte bugetul provizoriu pentru anul 2024, iar subiectele ce țin de serviciul de asistență personală, compensațiile la căldură și grupele cu program prelungit – să fie discutate. Ședințele au eșuat, însă, din lipsă de cvorum, după ce consilierii municipali din Partidul Socialiștilor și Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid condus de primarul Ion Ceban – au absentat de la ședință.

De menționat în acest context că CMC urmează să se întrunească în ședință extraordinară vineri, 2 februarie. Pe ordinea de zi, publicată pe site-ul Primăriei Chișinău, figurează patru subiecte, inclusiv cu privire la atribuirea mandatului de consilier și cu privire la constituirea fracțiunilor în CMC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău