Chișinăul descurajează „discuțiile private” dintre fermierii din Dubăsari și autoritățile separatiste

  • 07 Februarie 18:41
Chișinăul descurajează „discuțiile private” dintre fermierii din Dubăsari și autoritățile separatiste

Guvernul descurajează orice tentativă a fermierilor din raionul Dubăsari de a discuta direct cu administrația separatistă de la Tiraspol, care îi amenință cu noi „taxe vamale”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

Serebrian a spus că această problemă trebuie abordată numai la negocieri purtate cu Tiraspolul de autoritățile de la Chișinău. Ca „soluție provizorie”, guvernul le-a propus deja compensații agenților economici ale căror lanuri se află pe teritoriul controlat de forțele transnistrene și care s-au pomenit în centrul unei noi dispute peste Nistru. O estimare preliminară arată că pierderile fermierilor se pot ridica la 7-8 milioane de lei.

Autoritățile transnistrene nerecunoscute au spus că introduc taxe pentru recolta de pe aceste terenuri de circa 6000 de hectare amplasate la est de traseul Camenca – Tiraspol, iar taxele vor fi percepute când recolta va fi adusă peste traseu, către Chișinău. Este replica Tiraspolului după intrarea în vigoare a noului a noului Cod Vamal al R. Moldova, care obligă în premieră agenții economici din stânga Nistrului să plătească taxe în bugetul de stat.

În timp ce autoritățile de la Tiraspol au organizat proteste contra noii politici, Oleg Serebrian a spus Europei Libere că, din perspectiva Chișinăului, aplicarea taxelor vamale pentru firmele din stânga Nistrului în condiții egale cu agenții economici de pe malul drept reprezintă „un succes pentru procesul de reintegrare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău