Chișinăul condamnă încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor din regiunea transnistreană

  • 16 Iunie 2017 17:08
Chișinăul condamnă încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor din regiunea transnistreană

La 15 iunie curent a avut loc ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), care a fost prezidată de Delegația transnistreană. Pe ordinea de zi a ședinței au fost înscrise 10 subiecte.

Pronunțându-se pe marginea agendei propuse, Delegația Republicii Moldova și-a reiterat propunerile privind includerea în agenda ședinței a subiectelor despre asigurarea transparenței militare totale în Zona de Securitate, în conformitate cu prevederile Acordului din 1992, și examinarea mecanismului de monitorizare a situației în Zona de Securitate. Reprezentanții Tiraspolului au respins însă și de această dată propunerile Delegației moldovenești, dând astfel dovadă de o abordare neconstructivă.

La  compartimentul organizatoric, la propunerea Misiunii OSCE în Moldova, doamna Karolina O. Beachain Stefanczak, consilier Superior pe aspecte politice, a fost confirmată drept reprezentant al Misiunii OSCE în CUC.

Comisia a audiat și a aprobat 3 rapoarte săptămânale despre situația din Zona de Securitate. În legătură cu aceasta s-a constatat că rapoartele nu reflectă toată informația din actele observatorilor militari, fapt care trezește nedumerire și îngrijorare, în special în ceea ce ține de aplicațiile militare desfășurate în ultimul timp de către partea transnistreană.

Majoritatea subiectelor din agenda de lucru, abordate în cadrul ședinței, au fost transferate pentru următoarea ședință a CUC, care va avea loc la 22 iunie curent.

Delegația Republicii Moldova a difuzat o declarație cu privire la acțiunile provocatoare ale structurilor de forță transnistrene privind limitarea drepturilor și libertăților cetățenilor în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare și încălcarea deciziei CUC cu „Cu privire la libera circulație în Zona de Securitate”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău