Chișinăul ar putea rămâne fără apă. Starea râului Nistru depinde de acordul cu Ucraina

  • 13 Martie 2018 18:00
0%
00:00:00
00:00:00

Starea Râului Nistru și o serie de cedări pe care ar urma să le facă Guvernul de la Chișinău în cadrul unui acord pe care îl negociază cu Executivul de la Kiev referitor la Complexul Hidroenergetic Nistrean, îi îngrijorează pe ecologiști. În acest context, pentru mâine, 14 martie, este anunțat un marș de protest de la ambasada Ucrainei până la sediul Guvernului, față de extinderea acestui complex și față de construcția altor 6 hidrocentrale pe Nistru, în amonte față de cea de la Novodnestrovsk.

Faptul că locuitorii Chișinăului, dar și ai Odesei și altor ai orașe de pe ambele maluri ale Nistrului ar putea rămâne fără apă potabilă ca urmare a exploatării intense a râului, a fost semnalat de mai mulți ani de către ecologiștii din Republica Moldova și din Ucraina. În prezent, guvernele celor două țări negociază un acord referitor la Complexul Hidroenergetic Nistrean și extinderea lui, dorit în special de partea ucraineană, iar experții atrag atenția că autoritățile de la Chișinău ar putea face mai multe cedări Kievului, care ar putea afecta grav situația Nistrului.

De exemplu, debitul ecologic al apei necesar este 250 m3/s, pe când termenii care se negociază acum, sunt de 130 m3/s, solicitat de partea moldovenească și 100 m3/s, solicitat de partea ucraineană. De asemenea, se mai negociază darea în arendă a unui teren al  Republicii Moldova, de aproximativ 19 ha, de-a lungul fluviului Nistru, care ar închide accesul Republicii Moldova spre râu și ar permite Ucrainei să adâncească lacul de acumulare și să reducă mai mult debitul râului.

Executivul de la Chișinău este dator să negocieze acordul în interesul Republicii Moldova, subliniază Iuliana Cantaragiu de la Centrul Național de Mediu.

„Ca Guvernul Republicii Moldova să nu cedeze în negocierile sale și să fie mai mult cu urechea plecată spre oamenii de știință și nu spre ceea ce vor politicienii de la Kiev și de la Chișinău sau anumite grupuri de interese economice. Fiindcă aici se pune în joc viața cetățenilor Republicii Moldova.”, a accentuat Iuliana Cantaragiu

De asemenea, este necesar ca partea ucraineană să efectueze un studiu de impact asupra mediului, iar partea moldovenească să ceară includerea în cadrul acestui acord a daunelor pentru poluare pe care ar trebui să le plătească Kievul, mai subliniază ecologiștii.

La solicitarea Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stela Nistor, a declarat că executivul va oferi ulterior un comentariu, dacă va considera necesar acest lucru.

Ucraina insistă asupra semnării acestui acord în mod urgent. Un astfel de document i-ar permite Ucrainei să acceseze fonduri externe pentru finanțarea construcției celor 6 hidrocentrale planificate și extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean, se mai arată într-o analiză a Centrului Național de Mediu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău