Chișinăul a implementat doar 20% dintre acțiunile prevăzute în Planul de Acțiuni Privind Acordul de Asociere
-
10 Septembrie 2018 15:44
Chișinăul a reușit implementarea doar a 20 la sută dintre acțiunile prevăzute în Planul de Acțiuni Privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, relevă al treilea raport alternativ prind implementarea acordului, prezentat luni, 10 septembrie, de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Până la finalizarea termenului de implementare, sfârșitul anului 2019, a rămas mai puțin de un an și jumătate.
Cel mai bun rezultat R. Moldova l-a înregistrat la capitolul comerț și liber schimb cu Uniunea Europeană. În prima jumătate a anului 2018, cifra de export pe piața UE a R. Moldova a ajuns la aproape 70 la sută.
Cel mai mare regres îl înregistrăm la capitolul justiție, a atenționat în prezentarea raportului Iulian Groza. R. Moldova a înregistrat regrese și în ceea ce privește dialogul cu Uniunea Europeană, în special după anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău, a subliniat expertul:
„Constatarea noastră este că din cauza modului în care a reacționat guvernul la criticile din partea instituțiilor europene legat de invalidarea alegerilor din Municipiul Chișinău, care a generat decizia de suspendare a asistenței macrofinanciare, această reacție arată o răcire a dialogului politic la nivel oficial între R. Moldova și Uniunea Europeană. De remarcat este întâlnirea premierului Pavel Filip cu ambasadorii Uniunii Europene, unde au sărit scântei.”
Și în domeniul Mass Media experții constată influența politicului în conținutul editorial și netransparența deținătorilor trusturilor media. Dinamica relației autorităților cu societatea civila de asemenea s-a înrăutățit, discursul politic fiind caracterizat de mesaje care mai degrabă dezbină decât unește societatea se mai arată în raportul experților.
Deși a apreciat câteva progrese făcute de țara noastră la capitole precum domeniul energetic și eficiență energetică sau elaborarea unui nou cod audiovizual, reprezentanta Delegației UE la Chișinău, Urszula Pałłasz, a atenționat că mai multe acțiuni și decizii ale autorităților de la Chișinău sunt privite cu îngrijorare de către de Burxelles și sunt în măsură să afecteze grav relațiile R. Moldova cu Uniunea Europeană. Printre acestea - nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău, pachetul de legi privind amnistia fiscală și legalizarea veniturilor obținute fraudulos, precum și recenta expulzare a celor 7 profesori turci.
„Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile vor lua toate măsurile ca alegerile locale din Municipiul Chișinău recunoscute de observatori naționali și internaționali vor fi recunoscute și în acest mod voința populară va fi respectată. Ne-am exprimat puternica îngrijorare privind lipsa urmăririi penale în cazul masivei fraude bancare. Pachetul celor trei legi fiscale votate la sfârșitul lunii iulie, din păcate nu poate fi considerat în acord cu prevederile Acordului de Asociere. Inutil de spus că recenta deportare a celor 7 cetățeni turci rezidenți în R. Moldova, în particular modul netransparent procedurilor de deportare, sunt considerate de către Uniunea Europeană sunt considerate ca fiind împotriva principiilor și convențiilor universale privind drepturile și libertățile omului.”
O reuniune menită să resuscite relațiile cu Uniunea Europeană, și la care urmează să participe reprezentanți ai partidelor politice de la guvernare și din opoziție, diplomaților europeni la Chișinău, și membri ai societății civile, este programată pe 19 septembrie.
Acesta este al treilea raport alternativ privind realizarea măsurilor prevăzute în Planul de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE, și a fost elaborat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în parteneriat cu Fundația Fundația Konrad Adenauer.