Chișinăuienii și-au ales PRIMARUL: Înfrângere categorică pentru Ion Ceban (Revista presei)

  • 04 Iunie 2018 09:38
Chișinăuienii și-au ales PRIMARUL: Înfrângere categorică pentru Ion Ceban (Revista presei)

Chișinăuienii și-au ales PRIMARUL: Înfrângere categorică pentru Ion Ceban. Noul edil al Capitalei va fi Andrei Năstase – titrează Timpul.

Chișinăul NU intră pe mâna lui Dodon: Andrei Năstase, ales PRIMAR general al capitalei R. Moldova, comentează și Ziarul Național.

 „Se năruie binomul. Caracatița își dă duhul”, titrează Evenimentul Zilei, care îl citează pe Valeriu Munteanu. Forțele de dreapta au obținut o victorie istorică în alegerile pentru funcția de primar al capitalei. Fără mobilizarea exemplară a tuturor chișinăuienilor cu vederi proeuropene, inclusiv a partidelor care au suferit eșec în primul tur, nu ar fi fost posibilă această victorie, scrie Evenimentul Zilei. „La Chișinău, lista loserilor socialiști a crescut. După Dodon și Greceanâi, a venit rândul lui Ceban”, a comentat un alt candidat de dreapta, Constantin Codreanu.

Ziarul de Gardă reține reacția fostului primar, Dorin Chirtoacă, la victoria lui Andrei Năstase. „Eu am primit de trei ori mandatul de Primar de la cetățenii municipiului Chișinău, și nu de la Plahotniuc, Dodon, Leancă sau cine mai sunt. Cu toate dosarele, presiunile și amenințările lor, era firesc să transmit acest mandat înapoi chișinăuienilor, iar ei să decidă prin vot cine să fie primar, nu uzurpatorii”, a scris Dorin Chirtoacă, fostul primar al mun. Chișinău, după victoria lui Andrei Năstase la funcția de primar.

„Victoria lui Andrei Năstase în turul al doilea al alegerilor anticipate pentru Primăria Chișinăului reprezintă un semnal pe care electoratul pro-european și unionist din capitala Republicii Moldova l-a transmis socialistilor pro-putiniști, că soarta tânărului stat dintre Prut și Nistru încă se mai joacă democratic prin votul cetățenilor, citim într-un articol preluat de Adevărul. De asemenea, pentru Plahotniuc și guvernul său de strânsură este un eșec și implicit o înfrângere greu de digerat în contextul în care jocurile fuseseră făcute în jurul independentei, Silvia Radu, și mai apoi pentru socialistul Ion Ceban.

În această ecuație de putere orchestrată atent de binomul PSRM-PDM (Plahotniuc și Dodon), Andrei Năstase are meritul că reușit beneficind de sprijinul necondiționat al tuturor forțelor de dreapta pro-europene și unioniste să mobilizeze electoratul dreptei fragmentat în primul tur și să obțină o victorie de moral și implicit de etapă, ale cărei roade se vor vedea în această toamnă”, citim în Adevărul.

Andrei Năstase este noul primar al Chișinăului. Începe să crape statul capturat? – o întrebare pe care o pune jurnalista Elena Robu pe blogul său. Potrivit autoarei, greul pentru Andrei Năstase abia începe. Toate angajamentele asumate trebuie respectate, sunt foarte multe lucruri de făcut, iar loc de dezamăgire pentru electorat nu există.

Dacă și de această dată, după această victorie a forțelor de opoziție pro-europene va urma o dezamăgire, atunci suntem pierduți și nu mai avem șanse de recuperare. Așadar, statul capturat începe să crape. Este necesară vigilență maximă la următoarele alegeri parlamentare. Deci, greul abia urmează, conchide autoarea.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău