Chișinăuienii pot utiliza o nouă metodă de plată a călătoriei în transportul public

  • 17 Martie 2023 08:44
Chișinăuienii pot utiliza o nouă metodă de plată a călătoriei în transportul public

Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) a anunțat despre o nouă metodă de plată a călătoriei în transportul public municipal, informează MOLDPRES.

Potrivit RTEC, este vorba de un nou proiect-pilot de taxare electronică în transportul public, prin intermediul telefonului mobil. Inițiatorul acestuia este un operator național de telefonie mobilă, serviciul fiind disponibil exclusiv pentru abonații acestuia. 

„Această metodă de plată este o premieră pentru Republica Moldova și are drept scop simplificarea și accelerarea procesului de plată pentru transportul public, eliminând necesitatea tranzacțiilor cu numerar. Diversificarea modalităților de plată în transportul public este un pas important către un sistem de transport public mai modern și mai eficient”, se menționează într-un comunicat de presă al RTEC.

Proiectul-pilot este realizat în colaborare cu Direcția Generală Mobilitate Urbană, RTEC și Parcul Urban de Autobuze. Acesta oferă posibilitatea achitării călătoriilor în transportul public pentru pasagerii rutelor nr. 8 și 10 ale rețelei de troleibuze și rutelor nr. 2 și 26 ale rețelei de autobuze din Chișinău, folosind numărul operatorului de telefonie mobilă.  

Astfel, în fiecare unitate de transport sunt plasate câte opt stickere cu coduri QR și informația despre procesul de plată. Astfel, călătorul, abonat al operatorului respectiv, trebuie să execute următorii pași: scanarea codului QR pentru a genera un SMS, expedierea SMS-ului pre-completat generat, primirea biletului de călătorie prin SMS, prezentarea biletului SMS taxatorului.

De asemenea, alternativ, SMS-ul poate fi completat manual prin includerea în conținutul mesajului a numărului de bord al troleibuzului (număr din patru cifre) și al destinatarului – numărul scurt 4000.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău