Chișinău: Al 14-lea Dialog UE-R. Moldova privind drepturile omului

  • 21 Noiembrie 2023 11:59
Chișinău: Al 14-lea Dialog UE-R. Moldova privind drepturile omului

Pe 20 noiembrie 2023, Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova au desfășurat la Chișinău cea de-a paisprezecea rundă a Dialogului anual privind drepturile omului, relatează serviciul de presă al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, citat de Radio Chișinău.

UE și Moldova și-au reafirmat valorile comune și angajamentul reciproc față de democrație, drepturile omului și statul de drept, care sunt, de asemenea, consacrate în Acordul de asociere UE-Moldova. Acesta  a subliniat eforturile de reformă susținute de Republica Moldova și a recunoscut progresele înregistrate de țară pe calea aderării la UE. În acest sens, UE a încurajat Moldova să continue eforturile de consolidare a respectării, protecției și îndeplinirii drepturilor omului.

Participanții au reamintit, de asemenea, că războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat suferințe de nedescris și a avut un impact negativ asupra exercitării drepturilor omului în Ucraina și nu numai. În acest sens, a fost apreciată solidaritatea fermă a Republicii Moldova și a moldovenilor cu Ucraina.

Reuniunea a oferit ocazia de a revizui principalele evoluții politice de la dialogul precedent din 2022. Discuțiile au acoperit o gamă largă de domenii și au variat de la politica națională a Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului și cooperarea în forurile internaționale până la evoluțiile din cadrul electoral, libertatea presei și pluralismul. Participanții au discutat, de asemenea, despre respectarea drepturilor omului în sistemul judiciar, drepturile muncii, drepturile copilului și eforturile de promovare a egalității și de combatere a discriminării, inclusiv egalitatea de gen, drepturile persoanelor cu dizabilități, drepturile persoanelor LGBTI și drepturile persoanelor aparținând minorităților.

UE a salutat evoluțiile pozitive din Moldova, cum ar fi adoptarea unor programe de promovare a egalității de gen, de sprijinire a populației de etnie romă și de implementare a unei strategii de consolidare a relațiilor interetnice. În plus, UE a recunoscut pașii făcuți în ceea ce privește reformele în domeniul îngrijirii copiilor și procesul de dezinstituționalizare, precum și măsurile de asigurare a conformității cu Convenția de la Istanbul, subliniind necesitatea continuării acestora.

În ceea ce privește domeniul media, UE a salutat măsurile luate pentru îmbunătățirea transparenței și abordarea concentrării mass-media, în conformitate cu angajamentele asumate de Moldova în procesul de dezoligarhizare. În ceea ce privește cadrul electoral, UE a încurajat Moldova să ia în considerare pe deplin recomandările OSCE/ ODIHR și să alinieze ultimele modificări aduse Codului electoral la avizul Comisiei de la Veneția care urmează să fie emis. În cele din urmă, UE a subliniat importanța continuării consolidării capacității instituționale și a promovării unei cooperări semnificative cu societatea civilă.

UE și-a reiterat apelul adresat Moldovei de a depune eforturi decisive pentru a aduce condițiile de detenție în conformitate cu standardele internaționale și de a investiga și urmări în detaliu, precum și de a sancționa în mod eficient orice act de tortură și rele tratamente  în centrele de detenție.

Dialogul a fost co-prezidat de Eduard Serbenco, secretar de stat, Ministerul Justiției al Republicii Moldova și de Dorota Dlouchy-Suliga, șef de divizie pentru Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Următorul Dialog UE-Moldova privind drepturile omului este programat să aibă loc la Bruxelles în 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău