Chiril Moțpan: Igor Dodon vrea să-și subordoneze Curtea Constituțională, iar miza este clară. Majoritatea parlamentară Șor-Dodon este pasibilă de răspundere pentru tentativa de uzurpare a puterii de stat

  • 24 Aprilie 2021 10:49
Chiril Moțpan: Igor Dodon vrea să-și subordoneze Curtea Constituțională, iar miza este clară. Majoritatea parlamentară Șor-Dodon este pasibilă de răspundere pentru tentativa de uzurpare a puterii de stat

„Gruparea Dodon-Șor a reușit să creeze și în Republica Moldova un „stat paralel”, atenționează deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan. Într-un mesaj pe Facebook, deputatul subliniază că, prin decizia de a o revoca pe Domnica Manole din funcția de judecător al Curții Constituționale și numirea în funcție a lui Boris Lupașcu, „majoritatea parlamentară se zbate să se mențină la putere, conștientă fiind de propria neconstituționalitate”. El mai acuză majoritatea parlamentară de faptul că „a decis să se substituie Curții. A fost o serie de pași mârșavi, de la răspândire de declarații false la intimidare directă a Președintei Curții, ajungându-se acum la adoptarea unor declarații nule ab initio, așa cum a fost oribilul Pact Ribbentrop-Molotov.

Judecătorii Curții Constituționale sunt independenți și inamovibili. Acest statut intangibil este cel care le permite – cel puțin teoretic – să interpreteze Constituția fără a se pleca în fața factorului politic. Au existat, ocazional, derapaje, dar în principiu Curtea s-a menținut onorabilă. Îndeosebi după plecarea lui Plahotniuc.

Acum însă Dodon vrea să și-o subordoneze, lui și alor lui. Miza este clară: evitarea alegerilor anticipate, inclusiv prin prelungirea stării de urgență, apoi crearea unei situații de confort, cu șanse minime ca deciziile ilegale ale majorității parlamentare să fie anulate de Curte...”, a subliniat Chiril Moțpan.

Potrivit lui, „majoritatea parlamentară Șor-Dodon este pasibilă de răspundere pentru tentativa de uzurpare a puterii de stat – și ca să se apere de eventuala acuzație, proiectează „tentativa de uzurpare a puterii de stat” asupra Curții Constituționale. E un joc banal, murdar și josnic. Și devine și mai clar unul dintre motivele declarării stării de urgență: interdicția protestelor. Dacă domnului Ciocoi i-a mai rămas un dram de onoare, ar trebui să anuleze prevederea ce interzice protestele: ilegalitățile grupării Șor-Dodon nu pot fi tolerate, iar reacția de protest a cetățenilor nu trebuie înăbușită. Alături de membrii Platformei DA, condamnăm toate abuzurile socialiștilor și adepților lui Șor și solicităm implicarea organismelor internaționale democratice”, a punctat Chiril Moțpan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău