Chiril Moțpan: Cetățenii turci au fost expulzați fără a fi respectate procedurile

  • 31 Iulie 2019 17:23
Chiril Moțpan: Cetățenii turci au fost expulzați fără a fi respectate procedurile

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a audiat astăzi foști și actuali șefi de instituții ale statului pe marginea extrădării de către Republica Moldova, la 6 septembrie 2018, a șapte cetățeni turci.

Este vorba despre fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, ex-vicepreședinții instituției, Alexandru Bălan și Alexandru Baltaga, și pe Olga Poalelungi, directorul Biroului Migrație și Azil. Președintele Comisiei, Chiril Moțpan, a declarat presei că a fost o audiere dificilă și că deputații nu au reușit să obțină răspunsuri la toate întrebările pe care le-au adresat, transmite IPN.

Potrivit lui Chiril Moțpan, deputații au vrut să afle cum a avut loc procesul de extrădare și care au fost motivele. Totodată, au vrut să știe cine sunt acei care au dat ordine să fie declarați indezirabili cetățenii respectivi. „Am aflat multe lucruri importante, necesare. Discuția a fost dificilă, ne-am dorit-o mai sinceră, mai constructivă din partea colegilor pe care i-am invitat la audieri”, a spus Chiril Moțpan.

Deputatul a mai spus că vor avea loc discuții în cadrul comisiei pentru a decide care sunt concluziile care trebuie raportate societății. În opinia lui Chiril Moțpan, cetățenii turci au fost îndepărtați de Republica Moldova fără a fi respectate procedurile.

Potrivit presei, patru din cei șapte profesori turci expulzați anul trecut din Republica Moldova, la cererea Ankarei, au fost condamnați deja. Recent, unul a primit șapte ani și jumătate de închisoare pentru terorism.

La 11 iunie 2019, CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci, deportându-i în Turcia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău