Chiril Gaburici solicită României să ajute R.Moldova în negocierile cu UE privind creșterea cotelor de export

  • 12 Iunie 12:08
Chiril Gaburici solicită României să ajute R.Moldova în negocierile cu UE privind creșterea cotelor de export

„Dorim suportul părții române în negocierile cu Uniunea Europeană privind creșterea cotelor de export și diversificarea gamei de produse exportate”, a afirmat ministrul Economie și Infrastructurii, Chiril Gaburici,

Solicitarea a fost făcută la întrevederea cu delegația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României. De asemenea, părțile au discutat despre armonizarea tarifelor de roaming și, ulterior, eliminarea acestora.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, oficialii au vorbit și despre posibilitățile de realizare a proiectelor comune în domeniul economic. 

Referindu-se la implementarea Acordului de Asociere și al celui de Liber Schimb cu UE, Chiril Gaburici a menționat că livrările comerciale externe ale R. Moldova sunt orientate mai mult spre UE, care a devenit principalul partener comercial, cu o pondere de peste 65 la sută în cazul exporturilor și circa 50 la sută în cazul importurilor. La fel, și numărul companiilor exportatoare s-a majorat cu 200 în ultimii doi ani, fiind în creștere constantă.

„Mă bucur să găzduim delegația Comisiei Comune parlamentare pentru Integrare Europeană la Ministerul Economie și Infrastructurii și salutăm interesul față de Republica Moldova. România este partenerul principal al țării noastre la capitolul comercial-economic, dar și susținătorul parcursului european de integrare prin alinierea la standardele europene și preluarea acquis-ului comunitar. Republica Moldova este interesată de experiența României în promovarea diplomației economice, implementarea proiectelor în domeniul IT, comunicațiilor, în special privind operarea tehnică a Serviciului unic de urgență și consolidarea instituțională”, a afirmat Chiril Gaburici.

La rândul său, copreședintele Comisiei din partea Parlamentului României, Bogdan-Ionel Rodeanu, a reiterat faptul că România continuă să sprijine Republica Moldova în parcursul european și a apreciat impulsionarea relațiilor bilaterale de cooperare pe diverse domenii. În acest sens, partea româna optează pentru realizarea proiectelor comune în economie, industrie, dezvoltare regională, energie, agricultură etc. În mod special, Bogdan-Ionel Rodeanu s-a referit la finalizarea proiectelor de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană, precum și la sporirea eficienței mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei în vederea fluidizării fluxurilor de persoane, mijloace de transport și mărfuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
-5,35 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:1,98 m/s
Lun
0 °C
Mar
-0 °C
Mie
-3 °C
Joi
-0 °C
Vin
-4 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3137 -0.0000
USD 17.0729 -0.0000
RON 4.1402 -0.0000
UAH 0.6145 -0.0000
RUB 0.2568 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău