Chipul unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, reconstituit de cercetători (fotografii)

  • 20 Mai 2019 13:55
Chipul unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, reconstituit de cercetători (fotografii)

Cercetătorii greci au reconstituit din silicon înfățișărea unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, în perioada mezolitică, informează marți Reuters.

Pe baza analizei oaselor și dinților, adolescenta, botezată Dawn, se crede că ar fi avut între 15 și 18 ani. Maxilarul proeminent se pare că este legat de un obicei comun în acea perioadă, mestecarea pieii de animal pentru a o face mai moale. Adolescenta avea o privire încruntată.

Întrebat de ce arată încruntată, Manolis Papagrikorakis, specialist în ortodonție, cel care a realizat reconstrucția feței din silicon pornind de la un mulaj din teracotă al capului, a răspuns glumind: ''Nu avea cum să nu fie supărată în acele vremuri''.

Chipul unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, reconstituit de cercetători (fotografii) sursa foto: New York Post


Cercetătorii cred că e posibil ca Dawn să fi fost anemică și să fi suferit de scorbut. Din analiza scheletului, a rezultat că este posibil să fi avut probleme la șold și articulații, ceea ce îi îngreuna mișcarea și ar fi putut contribui la moartea ei.

Descoperită într-o peșteră în 1993, scheletul uman a fost botezat Avgi (cuvânt grecesc care înseamnă ''zori'') pentru că a trăit în epoca considerată zorii civilizației.

Chipul unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, reconstituit de cercetători (fotografii) sursa foto: dailymail.co.uk

Peștera Theopetra, din regiunea Tesalia, era locuită încă de acum 100.000 de ani, potrivit Ministerului Culturii. Aici au fost descoperite unelte din piatră datând din perioada paleolitică, mezolitică și neolitică, precum și ceramică din perioada neolitică.

Dawn este expusă la Muzeul Acropolis din Atena.

 

 

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău