Chinezii au început să cumpere case în Grecia pentru o nouă sursă de venit

  • 29 Octombrie 2018 15:28
Chinezii au început să cumpere case în Grecia pentru o nouă sursă de venit

Sute de investitori chinezi ajung pe aeroportul din Atena, de trei ori pe săptămână, unde sunt întâmpinați de agenții imobiliari care îi conduc direct în oraș pentru a vedea apartamente puse în vânzare, informează Reuters.

Vizitatorii chinezi sunt atrași de prețurile scăzute la proprietățile imobiliare, precum și de unul dintre cele mai generoase programe europene de tip 'Golden Visa', care oferă un permis de rezidență pe cinci ani în schimbul unei investiții imobiliare de 250.000 de euro. O astfel de sumă este suficientă pentru a cumpăra un apartament cu patru camere în capitala Greciei, cu vedere spre Acropole.

Potrivit datelor oficiale publicate de Banca Centrală a Greciei, prețurile la imobiliare au crescut cu 0,8% în ritm anual în trimestrul al doilea, după un avans de doar 0,1% în primul trimestru, prima creștere înregistrată după 2008. De asemenea, valoarea taxelor strânse de pe urma vânzărilor de proprietăți imobiliare a crescut cu 41% în ritm anual în primele șapte luni din 2018, până la 204,7 milioane euro.

Interesul cumpărătorilor chinezi pentru casele din Grecia vine într-un moment în care yuanul chinez s-a depreciat cu 6% în raport cu dolarul american în acest an. În plus, autoritățile de la Beijing au luat măsuri pentru a restricționa investițiile peste hotare ale chinezilor, care găsesc totuși modalități pentru a scoate bani din țară.

De cealaltă parte însă, pentru chiriașii din Atena, interesul investitorilor chinezi nu este o veste bună. Intenția multor cumpărători de a achiziționa o proprietate doar pentru a o închiria ulterior duce în sus chiriile și uneori la amenințarea unor evacuări, în cazul în care chiriașii nu plătesc chirii mai mari, spune Angelos Skiadas, președintele Asociației Chiriașilor din Grecia (PASYPE).

Chiriile din Grecia au crescut cu 8,4% în perioada septembrie 2017 - septembrie 2018, potrivit uni studiu realizat de subsidiara locală a RE/MAX International.

Skiadas a subliniat că PASYPE a făcut lobby la Guvern pentru ca acesta să majoreze perioada minimă a unui contract de închiriere de la trei până la șase ani.

Conform datelor oficiale, dintre cele 3.404 permise de rezidență eliberate de la debutul programului 'Golden Visa' în 2013, aproximativ 1.700 au fost acordate unor cetățeni chinezi.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău