China va stabili o "linie de demarcație" pe vârful Everestului pentru a evita riscul de contaminare din Nepal

  • 10 Mai 2021 16:40
China va stabili o

China va stabili o "linie de demarcație" pe vârful Everestului pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din partea alpiniștilor care au escaladat regiunea nepaleză a muntelui, informează AFP, potrivit Agerpres.

China, prima țară afectată de pandemie, la sfârșitul lui 2019, a reușit în mare măsură să țină sub control boala în primăvara anului 2020 și se teme în prezent de revenirea cazurilor de infectare din străinătate.

Deși granițele au fost practic închise din martie 2020, țara intenționează să-și extindă măsurile și pe vârful înzăpezit al "acoperișului lumii", pe care îl împarte cu Nepalul la 8.848 de metri altitudine.

Mai mulți ghizi vor instala o linie de demarcație pe vârf înainte de a permite alpiniștilor să escaladeze partea chineză (nordică) a muntelui, a informat duminică agenția de presă Xinhua.

Anunțul a fost făcut la o conferință de presă de către șeful Asociației tibetane de alpinism, potrivit Xinhua.

Responsabilii tibetani citați de Xinhua au dat asigurări că vor lua "cele mai stricte măsuri de prevenire a epidemiei" pentru a se evita orice contact cu alpiniștii veniți din sud.

De partea nepaleză, președintele asociației locale de alpinism și-a exprimat îndoielile sale. "Nu sunt la curent cu decizia (chineză), însă nu există decât un singur vârf și ar fi practic imposibil să creezi o separare între alpiniștii de pe cele două părți", a declarat pentru AFP președintele Asociației nepaleze de alpinism, Santa Bir Lama.

Aceste măsuri chineze au fost anunțate în contextul în care pe partea nepaleză a muntelui au avut loc de la începutul sezonului peste 30 de evacuări din motive medicale din tabăra de bază, situată la 5.364 metri altitudine, iar unii alpiniști au fost testați pozitiv pentru noul coronavirus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău