China sugerează experiența sa pentru parcursul dezvoltării economice a Moldovei

  • 14 Septembrie 2018 08:56
China sugerează experiența sa pentru parcursul dezvoltării economice a Moldovei

China este gata să împartă din experiența de dezvoltare economică și încurajează Moldova pentru a obține succese în parcursul său de dezvoltare economică și socială. Declarația aparține ambasadorului Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, făcută în timpul unei recepții organizate cu ocazia a 40 de ani de la începerea implementării politicii de reformă și deschidere și cu ocazia a cinci ani de la începerea inițiativei „O centură, un drum”.

Ambasadorul a declarat că în 2017 volumul comerțului dintre cele două state a ajuns la 524 de milioane de dolari SUA, crescând cu 30%. Volumul vinului exportat din Moldova în China constituie 12%. De asemenea, proiectele de colaborare dintre cele două părți evoluează cu succes.

Ambasadorul chinez spune că în ultimii 40 de ani, China a beneficiat activ de posibilitățile globalizării economice, folosind resursele a două piețe, cea internă și cea externă. În 2017 volumul total al importului și exportului de bunuri a constituit 4,1 trilioane de dolari SUA, crescând astfel de aproape 200 de ori față de 1979. În aceeași perioadă cresc investițiile în știință și tehnică. Astfel, doar în 2017 au fost depuse peste 1,3 milioane de cereri de brevetare a invențiilor. A fost lansat programul de burse „Drumul Mătăsii" și au fost ridicate instituții școlare în străinătate. În 2017, peste 300 de mii studenți din 25 state au făcut studii în China, în timp ce 60 de mii de studenți chinezi au studiat în aceste țări.

În iulie anul curent, ambele părți au semnat un acord de colaborare în privința recunoașterii reciproce a diplomelor, gradelor în educație, ceea ce a devenit încă un rezultat al colaborării celor doua țări. Ambele părți negociază actualmente pentru semnarea unui acord de comerț liber între China și Moldova.

103 state și organisme internaționale au semnat cu China 118 acorduri de cooperare în cadrul inițiativei „O centură, un drum". În privința cooperării financiare, 11 bănci chineze au înființat 71 de instituții financiare. China desfășoară colaborări în finanțare, cu Banca de Dezvoltare Africană, Banca de Dezvoltare Inter-Americană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău