China și Europa au instalat capacități record de panouri fotovoltaice și turbine eoliene în 2023

  • 02 Decembrie 2023 09:30
China și Europa au instalat capacități record de panouri fotovoltaice și turbine eoliene în 2023

Ritmul în care au ajuns să se construiască parcuri fotovoltaice și eoliene în lume e unul fără precedent, cu noi și noi recorduri doborâte la fiecare câte luni, iar uneori și săptămâni. Acum, cu doar o lună rămasă până la sfârșit de an și cu o listă clară de proiecte care vor fi finalizate în timpul rămas, statisticile arată că în toate regiunile lumii s-au marcat recorduri formidabile, relatează piataauto.md.

Cea mai impresionantă cifră o demonstrează China, însă, raportat la numărul populației sale, și Europa a avut o performanță admirabilă.

Astfel, China va încheia anul 2023 cu un parcuri fotovoltaice și eoliene, atât terestre, cât și maritime, care însumează 230 GW capacitate instalată! E o cifră extraordinar de mare, pe care, dacă o comparăm cu reactoarele de la Cernavodă, de 650 MW fiecare, obținem echivalentul a 353 de reactoare nucleare. Și chiar dacă luăm în calcul un randament de circa 23% la fotovoltaice și circa 45% la eoliene, tot obținem echivalentul a circa 125 de reactoare de la Cernavodă, instalate într-un singur an prin parcuri fotovoltaice și eoliene!

China produce anual și consumă în prezent cam 8.500 TWh de electricitate. Cele 230 GW de putere instalată de noi parcuri fotovoltaice și eoliene, la un randament mediu anual de 35%, produc circa 705 TWh de electricitate, deci circa 8,2% din consumul total al țării. Doar că trebuie să ne amintim că e vorba de capacități noi instalate într-un singur an, care se adaugă celor existente anterior, iar ritmul de instalare de noi parcuri fotovoltaice, eoliene, dar și de construcție de noi hidrocentrale, e unul care urmează să devină și mai intens în următorii ani.

Astfel, în doar câțiva ani China ar toate șansele să se transforme dintr-o țară ce-și producea două treimi din electricitate prin centrale de cărbune într-una care-și va produce toată energia regenerabil sau cel puțin cu zero CO2, inclusiv energia suplimentară necesară trecerii complete la mașini, camioane și autobuze electrice! China are în prezent în construcție și 21 de centrale nucleare, și totodată construiește hidrocentrale prin pompare, 75% din hidrocentralele de acest tip aflate în proces de construcție aflându-se în China.

Europa are un ritm similar în instalarea de panouri fotovoltaice și eoliene, urmând să încheie anul 2023 cu o cifră de 75 GW a puterii instalate pentru ceea ce s-a construit în acest an. Dacă raportăm că Uniunea Europeană are o populație de 448 milioane locuitor, iar China are 1,42 miliarde, deci un raport de 3,17:1, atunci cei 75 GW de putere instalată în Europa ar echivala cu 237,75 GW de putere instalată la mărimea populației Chinei, ceea ce confirmă că Europa și China țin practic același pas de dezvoltare a energiei regenerabile.

SUA are un ritm ceva mai diminuat, urmând să încheie anul cu 40 GW de putere instalată, însă situația se va îmbunătăți considerabil în anul 2024, mai multe proiecte mari urmând să fie finalizate pe parcursul anului viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău