China «se gândește serios» să restricționeze exporturile de minerale rare către SUA, scrie pe Twitter redactorul șef al Global Times

  • 28 Mai 2019 18:15
China «se gândește serios» să restricționeze exporturile de minerale rare către SUA, scrie pe Twitter redactorul șef al Global Times

China "se gândește serios" să restricționeze exporturile de minerale rare către SUA, a transmis marți redactorul șef al taboidului chinezesc Global Times. Tensiunile tot mai mari au generat îngrijorări legate de faptul că Beijingul va profita de poziția sa dominantă, în calitate de furnizor de minerale rare, pentru a influența răboiul comercial dintre SUA și China, scrie Rador.

"Din câte știu, China se gândește serios să restricționeze exporturile de minerale rare în SUA. China ar putea, de altfel, să aplice și alte contramăsuri pe viitor", a scris pe contul său de Twitter, Hu Xijin.

Potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul comitetului de planificare chinez, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă, China va acorda prioritate cererii interne și este dispusă să de-a curs solicitărilor rezonabile pentru livrări de minerale rare către alte state. Potrivit presei oficiale chineze, președintele Xi Jinping a vizitat săptămâna trecută o companie producătoare de minerale rare din sudul Chinei.

Acțiunile producătorilor de minerale rare s-au apreciat pe fondul speculațiilor legate de faptul că vizita lui Xi sugerează că statul chinez ar putea să ia în calcul folosirea mineralelor rare în războiul comercial. China a asigurat 80 de procente din cantitatea mineralelor rare – un grup de 17 elemente chinice folosite la echipamentele militare și bunurile electronice de înaltă tehnologie – pe care Statele Unite a importat-o în perioada 2014 - 2017.

Până în prezent, exporturile de minerale rare din China au fost exceptate din recentele taxe vamale impuse de SUA, care au decis să nu taxeze importurile la aceste produse și alte minerale de mare importanță din China, ca parte din războiul comercial. Guvernul de la Beijing a majorat taxele vamale aplicabile importurilor de zăcăminte de minerale rare provenite din SUA de la 10 % la 25 % începând cu 1 iunie, făcând mult mai neprofitabile afacerile de procesare a acestor zăcăminte în China. 

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău