China se confruntă cu un nou val de Covid care ar putea ajunge la 65 de milioane de cazuri pe săptămână

  • 25 Mai 2023 19:25
China se confruntă cu un nou val de Covid care ar putea ajunge la 65 de milioane de cazuri pe săptămână

China se pregătește pentru un nou val de infecții Covid-19 care ar putea înregistra până la 65 de milioane de cazuri pe săptămână atunci când va atinge punctul culminant, prognozat la sfârșitul lunii iunie, relatează NBC News.

Este o predicție surprinzătoare într-o țară unde a luat naștere pandemia, la sfârșitul anului 2019, dar care, până acum câteva luni aplicase unul dintre cele mai dure protocoale de control al bolii de pe planetă. Acum, cu cea mai recentă variantă a tulpinii Omicron, XBB, care alimentează o recrudescență a cazurilor, răspunsul guvernului chinez și al publicului este cel mult discret, relatează corespondenții locali ai postului american de televiziune, potrivit News.ro.

Această creștere apare la șase luni după ce țara și-a demontat infrastructura tentaculară pusă la punct pentru a face față Covidului, care a inclus carantine stricte, testări în masă, izolări sufocante și cerințe draconice în ceea ce privește portul măștilor de protecție. Un sentiment diferit "Oamenii au un sentiment diferit în legătură cu acest val", a declarat Qi Zhang, în vârstă de 30 de ani, care lucrează la o companie financiară din orașul Tianjin din nordul țării.

„Ultima dată, toată lumea a fost îngrozită, dar acum cred că nu mai înseamnă mare lucru", a declarat ea joi pentru NBC News. Datele noului val au fost dezvăluite de specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan la o conferință medicală organizată săptămâna aceasta în orașul Guangzhou, din sudul țării.

Potrivit presei de stat, acesta a declarat în fața audienței că valul care a început la sfârșitul lunii aprilie a fost "anticipat" și că modelarea sa sugerează că China s-ar putea apropia de 40 de milioane de infecții pe săptămână. Până la sfârșitul lunii iunie, a spus el, numărul săptămânal de infecții va atinge un vârf de 65 de milioane. Statele Unite, prin comparație, raportau peste 5 milioane de cazuri pe săptămână la momentul culminant al epidemiei, în ianuarie anul trecut.

La fel ca SUA, China a încetat să mai furnizeze actualizări săptămânale ale cazurilor în această lună, ceea ce face dificilă perceperea extinderii reale a epidemiei actuale. SUA se consultă cu aliații  Departamentul de Stat a declarat că SUA - care în ianuarie a impus testarea obligatorie pentru călătorii din China, dar a ridicat măsura în martie - discută despre acest al doilea val de Covid din China cu aliații și partenerii, dar a refuzat să spună dacă sunt luate în considerare restricții de călătorie. Purtătorul de cuvânt Matt Miller a declarat că Departamentul va monitoriza situația împreună cu Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor înainte de a actualiza recomandările de călătorie.

În timpul primului val de infecții cu omicron din China, în decembrie și ianuarie, o variantă diferită a coronavirusului infecta zilnic milioane de oameni, copleșind spitalele și crematoriile din orașele din întreaga țară. Rafturile farmaciilor au fost golite de medicamente pentru febră, iar școlile au fost închise. Aproximativ 80% din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei au fost infectați în timpul acelui val, a declarat în ianuarie Wu Zunyou, epidemiolog șef la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor. Dar este posibil ca imunitatea să se fi diminuat în lunile care au trecut de atunci, crescând riscul de reinfectare.

Dr. Zhong a declarat în cadrul conferinței medicale că guvernul a dat aprobarea preliminară pentru două vaccinuri care vizează subvariantele XBB, care circulă deja în SUA, iar altele ar putea fi aprobate în curând. Schimbare de ton în China Joey Wang, în vârstă de 24 de ani, un student din provincia Hebei, a declarat că mulți oameni au constatat că simptomele Covid sunt mai puțin severe de această dată.

Dar temerile publicului par să fi fost, de asemenea, atenuate de schimbarea mesajelor guvernamentale. Presa nu mai încearcă să îngrozească publicul, nu mai există videoclipuri scurte de tipul "luptă împotriva pandemiei" pentru a alerta oamenii și nu mai există măsuri dure, cum ar fi carantina, a arătat el. Răspunsul moderat al guvernului chinez vine în contextul în care acesta încearcă să revigoreze economia și să liniștească companiile americane și străine, care ar reacționa negativ la revenirea restricțiilor.

„Aplicarea politicii zero-Covid a fost foarte dăunătoare pentru afaceri", a declarat Michael Hart, președintele Camerei de Comerț Americane din China, "așa că am spus din nou și din nou guvernului chinez: de ceea ce au nevoie companiile este stabilitate, claritate, astfel încât să își poată face planuri". Tânăra Qi Zhang spune că unii colegi care au fost recent depistați pozitiv au ales să vină oricum la serviciu, contrastând cu primul val, când toată lumea petrecea perioade lungi de timp lucrând de acasă. "Când privesc înapoi la măsurile atât de stricte, mi se pare un vis", a mărturisit ea. "Mă face să mă îndoiesc dacă toate acele măsuri stricte de izolare au fost corecte, dacă tot am ajuns aici oricum", a adăugat ea.



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău