China reacționează virulent după teoria care sugerează că virusul făcea ravagii încă din august

  • 10 Iunie 2020 08:30
China reacționează virulent după teoria care sugerează că virusul făcea ravagii încă din august

Autoritățile de la Beijing au respins și au calificat drept ''ridicol'' studiul realizat de Harvard Medical School, potrivit căruia primele cazuri de COVID-19 ar fi putut apărea în Wuhan chiar la finalul verii trecute sau la începutul toamnei, adică mult mai devreme decât se credea până acum, potrivit Reuters, citat de Agerpres, preluat de Agerpres.

Răspunzând unei întrebări referitoare la această cercetare în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a spus: ''Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să vii cu o astfel de concluzie bazată pe observații superficiale precum volumul traficului''.

Studiul a fost bazat pe imagini satelitare ce reflectă tiparele de deplasare în zona spitalelor și datele introduse în motoarele de căutare care sugerează că noul coronavirus s-ar fi putut răspândi în China încă din august 2019.

Cercetarea, care nu a fost supusă analizei unui comitet științific, are la bază imagini satelitare din parcările spitalelor din Wuhan - unde boala a fost identificată pentru prima dată la sfârșitul anului 2019 - și cuvinte introduse în motoarele de căutare precum ''tuse'' sau ''diaree''.

''Deși nu putem confirma dacă volumul crescut a fost asociat în mod direct cu noul virus, dovezile noastre susțin alte lucrări recente conform cărora izbucnirea a avut loc înainte de identificarea din piața Huanan (Wuhan)", se arată în cercetare.

Paul Digard, expert în virologie la Universitatea din Edinburgh, a spus că folosirea informațiilor referitoare la cuvinte introduse în motoarele de căutare și imagini satelitare ale traficului din apropierea spitalelor pentru a detecta izbucnirea unor focare epidemiologice ''este o idee interesantă cu o oarecare validitate''.

Cu toate acestea, a mai spus expertul, datele sunt doar corelative și, așa cum au observat cercetătorii de la Harvard, nu pot identifica o cauză. ''Este o cercetare interesantă, dar nu sunt sigur că ne duce prea departe'', a spus Keith Neal, profesor de boli infecțioase și epidemiologie la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău