China reacționează vehement după ce Canada a inițiat procedura de extrădare în SUA a directorului financiar al Huawei

  • 02 Martie 2019 14:36
China reacționează vehement după ce Canada a inițiat procedura de extrădare în SUA a directorului financiar al Huawei

Administrația de la Beijing a condamnat vehement decizia Canadei de inițiere a procedurii de extrădare în Statele Unite a directorului financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou, catalogând cazul drept un "incident politic grav".

"China se opune ferm insistenței Canadei de a efectua procedura pentru așa-numita extrădare a lui Meng Wanzhou și a depus o notă de protest", anunță Ministrul chinez de Externe, citat de site-ul agenției de presă ANSA.

"Este vorba de un incident politic grav. Cerem încă o dată Statelor Unite să retragă solicitarea de extrădare, iar Canadei îi cerem eliberarea imediată a lui Meng Wanzhou", precizează Ministerul de Externe de la Beijing.

Guvernul Canadei a inițiat, vineri după-amiază, procedura de extrădare în Statele Unite a directorului financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, dar decizia va fi luată de o instanță judiciară. "Astăzi, oficiali din cadrul Departamentului canadian al Justiției au aprobat oficial lansarea procedurii de extrădare în cazul lui Meng Wanzhou", se arată într-un comunicat al instituției transmis vineri, informează site-ul GlobalNews.ca

Decizia privind extrădarea în Statele Unite va aparține justiției din Canada, informează BBC.

Departamentul american al Justiției a decis în ianuarie inculparea companiei Huawei și a directorului financiar Meng Wanzhou pentru conspirație de încălcare a sancțiunilor impuse Iranului.

Meng Wanzhou a fost arestată în Canada pe 1 decembrie 2018, la solicitarea Statelor Unite.

China denunță un caz politic, care intervine în contextul negocierilor cu Statele Unite pe tema reglementărilor comerciale.

Pe fondul tensiunilor, un cetățean canadian a fost condamnat la moarte de o instanță judiciară din China pentru trafic de droguri. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a acuzat Administrația de la Beijing că utilizează arbitrar pedeapsa capitală. Alți doi cetățeni canadieni au fost arestați recent în China.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău