China răspunde cu o patrulă militară la o vizită a unor membri ai Congresului american în Taiwan

  • 27 Noiembrie 2021 13:55
China răspunde cu o patrulă militară la o vizită a unor membri ai Congresului american în Taiwan

Armata chineză a anunțat că a desfășurat "o patrulă de pregătire pentru luptă" în Strâmtoarea Taiwan "ca răspuns" la actuala vizită a unor membri ai Congresului american în Taiwan, insulă revendicată de Beijing, relatează AFP.

Nerecunoscut ca stat independent de către ONU, Taiwanul numără 23 de milioane de locuitori și se bucură de un sistem politic democratic. În ultimele săptămâni, s-au înmulțit schimburile de replici între Beijing și Washington în legătură cu soarta acestui teritoriu, scrie Agerpres.

În acest context tensionat, membri ai Congresului american au ajuns joi pe insulă pentru a-și exprima sprijinul față de autoritățile taiwaneze, privite cu neîncredere de Beijing deoarece ele încearcă să creeze o identitate taiwaneze distinctă de China.

Armata chineză a desfășurat vineri "o patrulă de pregătire de luptă a forțelor navale și aeriene în direcția Strâmtorii Taiwan", a declarat un purtător de cuvânt al Teatrului de Operațiuni Est, citat într-un comunicat transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Este vorba de o măsură necesară ca răspuns la situația actuală din Strâmtoarea Taiwan", a precizat el. "Misiunea sacră a armatei este de a proteja suveranitatea și integritatea teritoriale naționale", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Nu a fost oferit niciun alt detaliu legat de navele și avioanele mobilizate.

Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing și-a exprimat vineri "opoziția fermă" față de vizita unor aleși americani care, în opinia diplomației chineze, revin "pentru a-i sprijini pe separatiștii taiwanezi".

O primă vizită a unor membri ai Congresului american a avut loc la începutul lunii noiembrie.

Taiwanul este condus din 1945 de un regim, 'Republica Chineză', care s-a retras acolo după victoria comuniștilor în China continentală în 1949 în urma războiului civil chinez.

'Republica Populară Chineză', cu sediul la Beijing și condusă de Partidul Comunist, consideră insula ca făcând parte din teritoriul său. Beijingul amenință cu folosirea forței în cazul în care Taiwanul și-ar declara independența.

China și-a intensificat presiunea asupra Taiwanului de la sosirea la putere în 2016 a președintei taiwaneze Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid tradițional pro-independență.

Beijingul încearcă să mențină Taipeiul în izolare diplomatică și se opune vizitelor unor reprezentanți politici străini, deoarece ele dau o legitimitate internațională autorităților taiwaneze.

Luna trecută, senatorul francez Alain Richard, fost ministru al Apărării, a fost de asemenea primit de președinta Tsai Ing-wen. El a iritat Beijingul numind Taiwanul "țară".

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău