China: Parlamentul a adoptat legea privind securitatea națională în Hong Kong (presă)

  • 30 Iunie 2020 08:20
China: Parlamentul a adoptat legea privind securitatea națională în Hong Kong (presă)

Parlamentul Chinei a adoptat marți legea privind securitatea națională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viață în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Cable TV, citând o sursă neidentificată, a informat că legea a fost adoptată în unanimitate de Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului, organul legislativ chinez.

Adoptarea legii va spori tensiunile din relația Chinei cu SUA, Marea Britanie și alte state occidentale, care consideră că noua legislație erodează gradul ridicat de autonomie acordat hub-ului financiar global la 1 iulie 1997.

Textul legii nu a fost încă publicat. Beijingul susține că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democrație adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, își propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul și ingerința forțele străine.

În cursul lunii iunie, agenția oficială chineză de presă Xinhua a dezvăluit o parte din prevederile acestei legi, printre care faptul că aceasta va înlocui legislația actuală din Hong Kong, iar prerogativa interpretării aparține organului de decizie al parlamentului chinez, Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului.

Este de așteptat ca Beijingul să înființeze un birou de securitate națională în Hong Kong pentru a "supraveghea, ghida și sprijini" guvernul orașului.

Beijingul ar putea, de asemenea, să îți exercite competența în anumite cazuri.

Se preconizează ca judecătorii pentru cazurile de securitate să fie numiți de liderul pro-Beijing al orașului, Carrie Lam, care nu se bucură de popularitate. În prezent, judecătorii de rang înalt sunt alocați conform unor liste de membri prin sistemul judiciar independent din Hong Kong.

Nu se cunoaște încă ce activități specifice vor fi încriminate, cât de precis vor fi definite sau ce pedepse vor fi prevăzute.

The South China Morning Post, citând o sursă anonimă, a declarat că Xinhua va publica marți după-amiază detalii despre lege.

Poliția a interzis mitingul din 1 iulie din acest an cu ocazia aniversării predării din 1997, fiind invocate restricții generate de combaterea epidemiei noului coronavirus. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău