China: Numărul de nașteri ar putea scădea la sub 10 milioane pe an (expert)

  • 19 Aprilie 2021 12:57
China: Numărul de nașteri ar putea scădea la sub 10 milioane pe an (expert)

Numărul nașterilor ar putea scădea la sub 10 milioane anual în următorii cinci ani în China dacă guvernul nu va renunța rapid la politica de limitare la doi a numărului de copii pentru o familie, a declarat un expert citat de media chineze.

Populația totală a Chinei ar putea de asemenea scădea în câțiva ani, a afirmat Dong Yuzheng, directorul Academiei pentru Dezvoltarea Populației din Guangdong, citat de Yicai, o publicație financiară chineză, potrivit Agerpres.


Numărul copiilor născuți în China a scăzut cu 580.000 și a fost de 14,65 milioane în 2019, iar rata nașterilor, de 10,48 la mie, a fost cea mai mică de după 1949, anul când au început să se aplice actualele metode de colectarea a datelor, conform Biroului Național de Statistică.

Datele pentru anul trecut nu au fost prezentate, deși de obicei ele sunt făcut publice la sfârșit de februarie.

Scăderea ratei nașterilor și îmbătrânirea rapidă a populației ar urma să pună la încercare capacitatea Chinei de asigura îngrijire și pensii pentru vârstnici, comentează Reuters.

Deși China a renunțat în 2016 la politica unicului copil, veche de decenii, cuplurile au fost descurajate să aibă familii mari din cauza costurile cu sănătatea, educația și locuințele. Incertitudinile economice cauzate de pandemia de COVID-19 influențează de asemenea decizia de a avea copii.

Date separate, de la Ministerul Securității Publice, arată că numărul nașterilor a scăzut anul trecut cu 15%, ajungând la 10,035 milioane, comparativ cu 11,79 milioane în 2019.

Însă este posibil ca acest minister să nu includă în statistici unii copii din zonele rurale, a spus Liu Kaiming, expert în muncă din orașul Shenzhen din sudul țării, adăugând că el se așteaptă ca numărul de nou-născuți din 20020 să fi fost între 10 milioane și 14 milioane.

China mai trebuie să anunțe și rezultatele unui nou recensământ, care se face o dată la zece ani. Beijingul a precizat anterior că rezultatele vor fi făcute publice la început de aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău