China „nu are dreptul” să pedepsească poporul Taiwanului, declară președintele taiwanez

  • 24 Iunie 13:48
China „nu are dreptul” să pedepsească poporul Taiwanului, declară președintele taiwanez

Președintele taiwanez Lai Ching-te a declarat luni că Beijingul "nu are dreptul" să-i pedepsească pe taiwanezi, după ce China a inclus vineri pedeapsa cu moartea în noile pedepse penale ce îi vizează presupușii secesioniști taiwanezi, informează AFP, relatează Agerpres.

China consideră că această insulă, guvernată în mod autonom, face parte din teritoriul său și este gata să o recucerească, chiar și cu forța, dacă va fi necesar.

Beijingul a dat vineri publicității noi directive juridice care prevăd pedeapsa cu moartea pentru cazuri "deosebit de grave", vizând susținători "înverșunați" ai independenței Taiwanului, au transmis media de stat, la care face referire sursa.

Întrebat asupra acestor noi sancțiuni judiciare, președintele Lai a răspuns luni: "Țin să subliniez că democrația nu este la originea criminalității. Autocrația este la originea criminalității".

"China nu are dreptul să pedepsească poporul Taiwanului pentru ceea ce el apără. China nu are dreptul să angajeze urmăriri în afara frontierelor sale împotriva taiwanezilor", a insistat el.

Legăturile între cele două părți se vor deteriora dacă Beijingul "nu acceptă existența Republicii China și nu începe schimburi cu (...) guvernul democratic ales și legitim al Taiwanului", a adăugat Lai, referindu-se la Taiwan cu numele oficial al insulei.

"Aceasta este calea bună pentru a crește bunăstarea de ambele părți" ale strâmtorii Taiwan, o cale maritimă de 180 km lățime ce separă insula autonomă de China continentală, a continuat președintele taiwanez.

Luna trecută, la câteva zile după învestirea președintelui Lai, China a întreprins manevre militare în jurul insulei, ca reacție la un discurs al noului președinte, perceput de Beijing drept "o mărturisire a independenței Taiwanului".

Timp de 48 de ore, China a mobilizat atunci nave de război, avioane, soldați și lansatoare de rachete pentru a încercui insula.

După manevre militare la sfârșitul lui mai, Beijingul a promis că presiunile militare asupra insulei vor continua "atât timp cât vor continua provocările legate de independența Taiwanului".

Armata taiwaneză a declarat luni că a detectat 23 de avioane militare și șapte nave chineze în jurul insulei în decursul a 24 de ore ce au precedat ora 06:00 dimineața (22:00 GMT).

Lai, considerat de China un "separatist periculos",a estimat că nu este necesar ca Taiwanul să își declare oficial independența, pentru că ea este "deja independentă".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Mon
23
Tue
27
Wed
26
Thu
23
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău