China nu aprobă decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus. UE amenință Moscova cu noi sancțiuni

  • 28 Martie 08:25
China nu aprobă decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus. UE amenință Moscova cu noi sancțiuni

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că Beijingul nu aprobă decizia Rusiei de a plasa arme nucleare în Belarus, transmite ziare.com.

„La 5 ianuarie anului trecut, liderii statelor cu arme nucleare au emis o declarație comună în care se afirmă că este imposibil să câștigi sau să duci un război nuclear. Declarația sublinia că războaiele dintre statele cu arme nucleare trebuie evitate și ar trebui să reducă strategia strategică. riscuri”, a spus Mao Ning

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a cerut în mod repetat negocieri pentru „rezolvarea crizei ucrainene”.

Putin și Lukașenko l-au umilit pe Xi”

Decizia liderului de la Kremlin de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului reprezintă o desconsiderare a înțelegerii încheiate cu președintele Chinei privind armele nucleare.

Liderul rus a decis staționarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, la scurt timp după ce ei au convenit că nu vor desfășura capacități nucleare de atac în afara teritoriilor naționale.

În acest fel, Vladimir Putin a arătat că a desconsiderat înțelegerea încheiată cu președintele Chinei, este de părere fostul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Michael McFaul.

„Atât Putin, cât și Lukașenko l-au umilit pe Xi. Amintiți-vă, Luka tocmai a fost tratat cu o vizită de stat elegantă în China. Xi tocmai a fost la Moscova. Nu-mi pot imagina că această decizie e primită bine la Beijing", a scris McFaul, duminică, pe Twitter.

Fostul ambasador american a făcut referire la vizita pe care președintele Belarusului din China, unde a discutat cu Xi Jinping despre războiul din Ucraina.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a anunțat că UE este pregătită să adopte noi sancțiuni împotriva Belarusului dacă această țară acceptă desfășurarea unor arme nucleare rusești pe teritoriul său. Reacția blocului comunitar vine după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat un acord între Moscova și Minsk pentru staționarea în Belarus a unor arme nucleare tactice, ca represalii ale Rusiei față de intenția Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit.

„Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice rusești constituie o escaladare iresponsabilă și o amenințare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacționeze prin noi sancțiuni“, a transmis Borrell duminică pe Twitter, potrivit AFP.

Lituania a anunțat duminică că va cere noi sancțiuni împotriva Moscovei și a Minskului ca răspuns la planul Rusiei de a staționa arme nucleare tactice în Belarus, informează Reuters.

"Belarusul, care își pierde din ce în ce mai mult suveranitatea, sprijină și ajută agresiunea Rusiei și este din ce în ce mai integrată în planurile militare ale Rusiei, reprezintă un factor de risc suplimentar pentru regiunea baltică", se arată în comunicatul MAE lituanian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, în ciuda reacției Occidentului și a amenințării cu noi sancțiuni, Rusia nu va abandona planurile de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău