China lansează cu succes noua rachetă Long March 8

  • 22 Decembrie 2020 10:03
China lansează cu succes noua rachetă Long March 8

China a lansat cu succes în spațiu, marți, în premieră, noua rachetă Long March 8, unele dintre componentele acesteia, cum ar fi propulsoarele auxialiare, putând fi refolosite în misiuni viitoare, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Racheta modulară de peste 50 de metri înălțime s-a înălțat de la Centrul Spațial Wenchang de pe insula Hainan din sudul Chinei având la bord mai mulți sateliți de mici dimensiuni care vor fi plasați în spațiu.

Printre alte componente care ar trebui să poată fi reutilizate în viitor se numără prima treaptă a rachetei, care poate ateriza vertical pe Pământ la o zi după lansare.

Long March 8 are o capacitate de transport între 2,8 și 5 tone, în funcție de orbita vizată.

La scurt timp după decolare, centrul de control a anunțat că prima încercare de decolare a fost "un succes total", după cum a relatat televiziunea de stat. Cinci sateliți de dimensiuni mici au fost plasați pe orbitele lor, conform planului.

China desfășoară un ambițios program spațial, care include misiuni pe Lună și Marte, precum și construcția propriei stații spațiale în anii următori.

La 17 decembrie, o capsulă spațială chineză care a transportat de pe Lună două kilograme de mostre selenare a aterizat cu succes pe Pământ. China a devenit astfel a treia națiune spațială care a adus eșantioane de sol selenar pe Pământ, după Statele Unite și fosta Uniune Sovietică. A fost prima dată în ultimii 44 de ani când au fost aduse pe Pământ sol și roci de pe Lună.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău