China introduce pedeapsa cu moartea în noi sancțiuni judiciare vizând presupuși separatiști din Taiwan

  • 22 Iunie 16:35
China introduce pedeapsa cu moartea în noi sancțiuni judiciare vizând presupuși separatiști din Taiwan

China a inclus pedeapsa cu moartea în cazurile ”deosebit de grave”, în directive judiciare făcute publice vineri cu privire la sancțiuni penale prevăzute împotriva unor susținători ”ireductibili” ai independenței Taiwanului, potrivit presei de stat, relatează AFP, scrie News.ro.

China consideră că această insulă, guvernată în mod autonom, face parte din teritoriul chinez și se declară pregătită să o recucerească, cu forța dacă este nevoie, transmite sursa.

Președintele taiwanez Lai Ching-te, un membru al Partidului Democrat Progresist care a preluat funcția la 20 mai, menține poziția predecesoarei sale, Tsai Ing-wen, potrivit căreia insula este - de facto - independentă și nu este necesar să proclame în mod oficial independența.

Agenția oficială chineză de presă China Nouă scrie vineri că Beijingul a publicat noi directive care pevăd sanțciuni judicare grele împotriva susținătorilor ”ireductibili ai independenței Taiwanului” cu privire la incitare la secesiune.

Între aceste măsuri, pedeapsa cu moartea poate fi aplicată presupușilor ”lideri” secesioniști, pentru că ei ”cauzează un prejudiciu deosebit de grav statului și poporului”.

 

Alți activiști separatiști de prim-plan riscă de-acum să fie condamnați de la zece ani de închihsoare până la închisoare pe viață, potrivit acestui text difuzat de China Nouă.

Taipeiul a reacționat imediat și a dat asigurări că Beijingul ”nu are autoritat legală în Taiwan” și că aceste directive nu au în fapt ”niciun caracter constrângător asupra poporului nostru”.

”Acțiunile autorităților chineze nu vor face decât să provoace o confruntare între popoarele de o parte și de alta a Strâmtorii Taiwan și nu vor îmbunătăți relațiile”, denunță, într-un comunicat, Consiliul Taiwanez al Afacerilor Continentale.

”SABIE TĂIOASĂ”

Aceste sancțiuni vizează persoane care formează ”organizații secesioniste” sau care îndeamnă oamenii ”să desfășoare activități care divizează statul”, potrivit Chinei Noi.

Aceste dispoziții vizează totodată încercări de ”modificare a statului juridic al Taiwanului ca parte a Chinei” sau de ”deformare sau falsificare a faptului că Taiwanul depinde de China în domeniile educației, culturii, istoriei sau mediilor de infromare”.

Aceste reguli intră în vigoare începând de vineri, potrivit agenției oficiale chineze de presă.

Un oficial de rang înalt din cadrul securității Chinei, Sun Ping, a anunțat vineri, într-o conferință de presă la Beijing, că aceste directive arată că ”sabia tăioasă a acțiunii în justiție va plana întotdeauna” deasupra capetelor presupușilor secesioniști, potrivit Cotidianului Poporului, un ziar de stat.

Taiwanul dispune de propriul Guvern, propria armată și propria monedă.

În ultimii ani, liderii chinezi și-au înăsprit discursul prin care insistă că ”unificarea” este ”inevitabilă”.

Beijingul și-a sporit presiunile militare asupra Taiwanului, menținând o prezență aproape zilnică a unor avioane militare, drone și nave în jurul insulei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:5,14 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău