China intră în 2017 cu noi alerte de poluare

  • 02 Ianuarie 2017 13:39
China intră în 2017 cu noi alerte de poluare

Beijingul și alte mari orașe din nordul și centrul Chinei au fost înconjurate de o ceață densă, determinând autoritățile să amâne mai multe zboruri aeriene și să întrerupă circulația pe mai multe autotrăzi.

 Oficiul Municipal Beijing pentru Protecția Mediului a prelungit codul de alertă portocaliu privind poluarea atmosferică pentru încă trei zile. Pentru Beijing, se estimase inițial că va fi ridicat codul de ceață începând cu ziua de astăzi. Codul de alertă portocaliu este al treilea nivel, care precedă "alerta roșie", în sistemul chinezesc de avertizare pe patru nivele.

Duminică, 25 de orașe din China au emis "alerte roșii" de ceață, care declanșează dispoziția de închidere imediată a fabricilor, a școlilor și șantierelor de construcție. Nivelurile de poluare din orașele din nordul Chinei s-au aflat de multe ori peste cele considerate maxime de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), respectiv de 25 de micrograme pentru un metru cub privind concentrația de particule PM 2,5, micile particule toxice care afectează țesutul pulmonar. Nivelurile au depășit concentrația de 400 în după-amiaza zilei de luni în mai multe orașe din nordul provinciei Hebei. Peste 300 de zboruri din orașul Tianjin au fost anulate duminică din cauza vizibilității foarte slabe. Autoritățile au creat echipe de inspectori pentru a verifica fabricile poluatoare.

China s-a confruntat de mult timp cu una dintre cele mai poluate atmosfere din lume, din cauza dependenței față de energia bazată pe cărbune și pentru emisiile fabricilor, precum și din cauza vehiculelor poluatoare care rulează pe drumurile naționale. Cercetătorii din cadrul institutului german Max Planck au estimat că ceața și fumul poluant sunt cauza principală a peste 1,4 milioane de decese premature în fiecare an în China, în timp ce o altă organizație neguvernamentală din SUA, Berkeley Earth, estimează la 1,6 miloane de decese premature anual provocate de poluarea din China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău