China îndeamnă la un ''efort diplomatic'' și susține dialogul Rusiei cu Ucraina și SUA

  • 28 Octombrie 2022 19:26
China îndeamnă la un ''efort diplomatic'' și susține dialogul Rusiei cu Ucraina și SUA

China "speră ca toate părțile implicate să își intensifice eforturile diplomatice pentru a soluționa cât mai repede posibil conflictul din Ucraina", a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, citat de EFE, scrie Agerpres.

Beijingul "vede cu ochi buni" faptul că Rusia afirmă că "este dispusă să negocieze cu Ucraina și SUA", a declarat Wang, citat de media locale, referindu-se la o convorbire telefonică purtată joi între miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei, Wang Yi și, respectiv, Serghei Lavrov.

În această discuție, Wang a susținut că încercările de a "bloca progresul Chinei și al Rusiei vor eșua" și a exprimat disponibilitatea Chinei "de a aprofunda schimburile cu Rusia la toate nivelurile", potrivit Ministerului chinez de Externe.

Miniștrii de externe chinez și rus au discutat de asemenea "despre interzicerea utilizării armelor de distrugere în masă", a detaliat purtătorul de cuvânt citat, care a declarat că China "consideră că trebuie evitate o nouă escaladare a situației și o catastrofă umanitară".

În plus, MAE chinez a apreciat recentele declarații ale președintelui rus Vladimir Putin, în care acesta a asigurat că relațiile dintre Moscova și Beijing sunt "la un nivel fără precedent" și că președintele chinez Xi Jinping este "un prieten".

Wang a subliniat că, în situația internațională actuală, relațiile dintre cele două țări euroasiatice "mențin un impuls viguros de dezvoltare" și că ambele națiuni sunt dispuse să "promoveze pacea și dezvoltarea mondială".

De la declanșarea conflictului, China a menținut o poziție ambiguă în timpul căreia a cerut respectarea "integrității teritoriale a tuturor țărilor", inclusiv a Ucrainei, și să se acorde atenție "preocupărilor legitime ale tuturor țărilor", referindu-se la Rusia.

În cadrul unei întâlniri desfășurate luna trecută în Uzbekistan, Vladimir Putin, care s-a adresat omologului său chinez Xi Jinping, a lăudat faptul că Beijingul a menținut întotdeauna 'o poziție echilibrată' cu privire la Ucraina, recunoscând în același timp existența unor 'întrebări și preocupări' din partea Chinei.

Cu toate acestea, Xi l-a invitat pe Putin "să conducă împreună o lume în schimbare și să apere interesele țărilor în curs de dezvoltare", notează EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău