China impune Alibaba o sancțiune record de 2,3 miliarde euro

  • 10 Aprilie 2021 12:55
China impune Alibaba o sancțiune record de 2,3 miliarde euro

Autoritățile de reglementare din China au sancționat gigantul din comerțul electronic Alibaba cu 18 miliarde yuani (2,3 miliarde euro) pentru încălcarea reglementărilor antimonopol și abuz de poziție dominantă, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Sancțiunea, ce echivalează cu circa 4% din veniturile companiei în 2019, este cea mai mare amendă pentru anticoncurență impusă de China, în cadrul controlului intens derulat de această țară în ultimele luni la marile companii tehnologice.

Într-un comunicat, Administrația de Stat pentru Reglementarea Pieței (SAMR) semnalează că în urma unei investigații derulate în decembrie s-a constatat că Alibaba "abuzează de poziția sa dominantă pe piață" încă din 2015.

Alibaba, împreună cu Tencent, este unul dintre giganții tehnologici chinezi aflați în atenția autorităților chineze, ceea ce este relaționat și cu criticile lansate în octombrie de fondatorul său, magnatul Jack Ma, împotriva sistemului financiar al țării.

În decembrie, SAMR a anunțat deschiderea unei investigații antimonopol asupra companiei și în aceeași lună a suspendat ieșirea pe bursă a Ant, filiala tehno-financiară a Alibaba, care era așteptată să fie cea mai mare din istorie, cu venituri estimate la 37 miliarde de dolari.

Sancțiunea anunțată este mai mult decât dublă față de cea de 6,1 miliarde yuani - cea mai mare amendă care fusese impusă până acum în China- pe care a trebuit să o plătească în 2015 compania americană Qualcomm, cel mai mare furnizor de chip-uri din lume.

Potrivit SAMR, Alibaba a buzat de poziția sa dominantă pentru a obliga furnizorii să o aleagă în locul altor platforme de pe piață, în acest fel "violând atât drepturile acestora cât și pe cele ale consumatorilor".

Aceste practici, subliniază reprezentanții autorității, "nu respectă legile antimonopol chineze, împiedicând libera circulație a bunurilor, și încalcă interesele de afaceri ale furnizorilor".

La rândul său, Alibaba a anunțat într-un comunicat că "acceptă sancțiunea cu sinceritate și va asigura îndeplinirea acesteia cu determinare".

"Pentru a-și îndeplini responsabilitatea față de societate, Alibaba va funcționa conform legii cu maximă diligență, va continua să își consolideze sistemele de conformitate și să susțină creșterea prin inovare", spun reprezentanții companiei.

Compania creată de Jack Ma a fost acuzată în trecut de competitori și vânzători că interzice furnizorilor să se înscrie pe alte platforme de comerț electronic. Aceasta este o practică destul de comună în sector și în legătură cu care reglementatorul a avertizat în februarie că este ilegală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău