China | Fostul șef al Interpol, acuzat de „grave încălcări” ale disciplinei Partidului Comunist

  • 27 Martie 2019 12:15
China | Fostul șef al Interpol, acuzat de „grave încălcări” ale disciplinei Partidului Comunist

Fostul șef chinez al Interpol, care a demisionat în octombrie, se face vinovat de 'grave încălcări' ale disciplinei Partidului Comunist Chinez (PCC) și va fi judecat, au anunțat miercuri serviciile de inspecție ale partidului unic aflat la putere la Beijing, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Meng Hongwei, a cărui dispariție de la sediul organizației internaționale de poliție la sfârșitul lunii septembrie s-a aflat în centrul atenției, a fost exclus din PCC și din orice funcție publică, a transmis Comisia Centrală de Inspecție Disciplinară a partidului, la capătul unei anchete.

El nu a fost niciodată oficial demis din postul său de ministru adjunct al Securității Publice, în ciuda plasării sale sub anchetă.

Într-un scurt comunicat, Comisia îl acuză pe Meng Hongwei că "a refuzat să aplice deciziile Comitetului Central al Partidului" și a abuzat de putere pentru câștiguri personale.

El "a cheltuit în mod absurd și exagerat fonduri publice pentru a satisface stilul de viață luxos al familiei sale", se mai arată în declarație.

Meng Hongwei și-a folosit poziția pentru a-și ajuta soția să obțină un loc de muncă și a luat ilegal "numeroase bunuri" de la alte persoane în schimbul unui ajutor pentru promovări sau mutări pe posturi și alte operațiuni, se menționează în comunicat, care nu oferă însă detalii.

El este suspectat că a luat mită și că a produs daune serioase imaginii partidului și intereselor statului și ar trebui pedepsit sever, a mai transmis Comisia.

Anul trecut, Interpol, organizația de coordonare polițienească internațională cu sediul în Franța, a spus că Meng Hongwei a demisionat din funcția de președinte după ce autoritățile franceze au fost anunțate că el a fost dat dispărut de soția sa după o vizită în China.

Soția sa, Grace Meng, a declarat duminică la televiziunea franceză că i-a scris pentru a-i cere ajutor președintelui francez Emmanuel Macron în ajunul unei vizite a omologului său chinez Xi Jinping, care acum a revenit la Beijing.

Soția lui Meng Hongwei a depus recent plângere pentru "tentativă de răpire în grup organizat", a anunțat la 19 martie parchetul din Lyon, unde are sediul organizația internațională de poliție.

Meng Hongwei aproape sigur va fi găsit vinovat când cazul său va ajunge în cele din urmă în instanță, în contextul în care tribunalele din China sunt controlate de partid și nu vor contesta acuzațiile care i se aduc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău