China: Fostul rege al lichiorurilor, condamnat la închisoare pe viață

  • 24 Septembrie 2021 11:29
China: Fostul rege al lichiorurilor, condamnat la închisoare pe viață

Yuan Renguo, fostul președinte al celui mai important producător de băuturi spirtoase din China, Kweichow Moutai, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită, a anunțat joi instanța, potrivit AFP și Global Times, citate de Agerpres.

Renguo (64 de ani) este acuzat că a acceptat bani și bunuri pentru un total de 112,9 milioane de yuani (14,88 milioane de euro) între 1994 și 2018, a indicat joi un tribunal din orașul Guiyang (sudul Chinei), în provincia Guizhou, unde își are sediul grupul.
 
Deja exclus din Partidul Comunist Chinez (PCC) în 2019, anul în care a fost arestat, el a fost privat și de drepturile sale politice, fiindu-i de asemenea confiscată averea.
 
Fostul patron a fost judecat la sfârșitul anului 2019 în cursul unui proces în care el și-a recunoscut vinovăția și s-a căit pentru faptele sale, relatează media oficiale.
 
Yuan Renguo este ultimul dintre "greii" lumii de afaceri care au căzut în urma campaniei anticorupție lansată de președintele chinez Xi Jinping la sosirea sa la conducerea PCC la sfârșitul anului 2012.
 
Baijiu (lichior alb, o băutură tradițională în China) este cea mai consumată categorie de alcool din lume, în special datorită populației imense a Chinei (1,4 miliarde de locuitori), principala sa piață.
 
Este practic oferit întotdeauna la banchete, petreceri de nuntă sau dineuri de afaceri.
 
Campania anticorupție a lui Xi Jinping a încetinit puternic vânzările Moutai, căci sticlele de alcool de înaltă calitate produse de acest gigant de băuturi spirtoase erau adeseori oferite drept cadou înalților responsabili în scopul atragerii favorurilor lor sau chiar de corupere a acestora, potrivit presei locale, citate de AFP.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
6
Arhivă Radio Chișinău