China elimină restricțiile asupra băncilor străine, companiilor de brokeraj și managerilor de fonduri

  • 17 Octombrie 2019 10:45
China elimină restricțiile asupra băncilor străine, companiilor de brokeraj și managerilor de fonduri

China va elimina restricțiile asupra băncilor străine, companiilor de brokeraj și managerilor de fonduri, a anunțat miercuri televiziunea de stat, după o reuniune a Guvernului premierului Li Keqiang, transmite Reuters, preluat de AGERPRES.

Decizia, care vine la aproape 18 ani de când China a devenit membră a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), ar putea avea însă un impact limitat asupra industriei financiare extrem de competitive, dominată de firmele chineze de stat.

Beijingul și-a accelerat eforturile de deschidere a sectorului său financiar, pe fondul războiului comercial cu Washingtonul, care a cerut, printre altele, sporirea accesului la sectorul financiar chinez.

Autoritățile de reglementare de la Beijing au anunțat vineri că vor renunța la limitarea investițiilor străine în domeniul piețelor futures, a fondurilor mutuale și a valorilor mobiliare în ianuarie, aprilie și, respectiv, decembrie 2020. Anunțul vine în urma negocierilor care au dus la un acord temporar privind rezolvarea disputei comerciale dintre China și SUA.

Guvernul de la Beijing nu a dat amănunte privind efectul eliminării acestor restricții. Marți, Executivul a relaxat reglementările privind conducerea băncilor și a companiilor de asigurări străine, acordându-le un acces mai facil pe piața chineză.

China va sprijini de asemenea eforturile guvernelor locale de a atrage mai multe investiții străine și de a permite firmelor străine să fie mai flexibile în alegerea modului în care împrumută fonduri de peste hotare. China nu va permite transferuri forțate de tehnologie de către firmele străine, au informat autoritățile de la Beijing.

Stabilizarea investițiilor străine face parte din politicile autorităților chineze de sprijinire a creșterii economiei, afectată de războiul comercial cu SUA.

În 2007, HSBC Holdings, Standard Chartered Bank, Bank of East Asia și Citigroup au devenit primele bănci străine cărora li s-a permis să-și înființeze subsidiare încorporate local în China. Dar numeroasele restricții asupra operațiunilor băncilor străine, cele aproximativ 40 de instituții financiare cu subsidiare în China reprezintă un procent redus din piața dominată de băncile de stat, cum ar fi Industrial and Commercial Bank of China și Bank of China.

Analiștii consideră că statul chinez încă mai are multe de făcut pentru deschiderea sectorului său financiar. Giganții americani Mastercard și Visa încă așteaptă aprobarea autorităților de reglementare pentru a efectua decontări în yuani în China. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău