China depășește Germania și Franța la exportul de arme

  • 16 Martie 2015 06:50
China depășește Germania și Franța la exportul de arme

China a depășit Germania și Franța pentru a deveni al treilea exportator mondial de arme, potrivit statisticilor publicate luni de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Cifrele, care acoperă o perioadă de cinci ani (2010-2014) pentru a arăta tendințele generale indică faptul că pe piața armamentului 'Statele Unite au ajuns în mod clar în frunte' (31% din exporturi), urmate de Rusia (27%), potrivit Agerpres.

Următoarele trei țări sunt mult rămase în urmă, cu circa 5% din exporturi fiecare. Potrivit SIPRI, 'Franța ar fi fost a treia' dacă ar fi livrat la sfârșitul anului 2014 o navă Mistral pe care Rusia nu a obținut-o din cauza conflictului din estul Ucrainei.

Trei țări din Asia reprezintă peste două treimi din livrările chineze de armament în străinătate: Pakistanul (41%), Bangladesh și Birmania. Beijingul a făcut de asemenea comerț cu 18 țări africane în această perioadă.

Rusia furnizează la rândul ei în primul rând Indiei, primul importator mondial, unde 70% din importurile de arme sunt rusești.

Statele Unite au clientela cea mai diversă: cel mai mare importator de arme din SUA, Coreea de Sud, nu reprezintă decât 9% din total.

În legătură cu Franța, ea vinde în primul Marocului (18%) și Chinei (14%). SIPRI a remarcat aici că 'eforturile de a spori exporturile de arme' au fost încoronate de contractul cu Egiptul în februarie.

Printre primii zece exportatori mondiali, China (+143% în ultimii cinci ani comparativ cu precedenții cinci), Ucraina și Rusia sunt cei care au cunoscut cea mai mare creștere, în timp ce livrările Germaniei și Franței au scăzut.

Asupra importurilor, India, cu o cotă de piață de 15%, este cu mult înaintea numerelor doi și trei, Arabia Saudită și China (5% fiecare).

SIPRI a remarcat faptul că volumul comerțului mondial de arme a crescut cu 16% în ultimii cinci ani față de 2005-2009.

Crescând eșalonat în ultimii zece ani, volumul tranzacționat de arme în lume este încă cu o treime mai mic decât maximul postbelic, atins la începutul anilor 1980.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău