China consideră că discursul de joi al lui Pompeo este plin de prejudecăți ideologice
-
24 Iulie 2020 16:37
Ministerul de Externe chinez a declarat vineri că discursul din ajun referitor la China al secretarului de stat al SUA Mike Pompeo ignoră realitatea și este plin de prejudecăți ideologice, relatează dpa și Reuters.
China a cerut Statelor Unite să renunțe la "mentalitatea Războiului Rece", a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului, într-un briefing de presă la Beijing.
Într-un discurs rostit joi, Pompeo a spus că Washingtonul și aliații săi ar trebui să folosească "moduri mai creative și mai asertive" pentru a forța Partidul Comunist Chinez să-și schimbe abordarea, numind aceasta "misiunea timpului nostru".
Printre altele, purtătorul de cuvânt al MAE chinez l-a criticat pe secretarul de stat american pentru "conturarea unor minciuni politice despre China", după ce acesta a acuzat Beijingul că operează "lagăre de concentrare" în provincia Xinjiang (vest).
"Pompeo a ținut un discurs în care a lansat un atac malițios împotriva Partidului Comunist Chinez și sistemului social al Chinei și a făcut acuzații nefondate împotriva politicii interne și internaționale a Chinei", a declarat reporterilor Wang Wenbin, citat de dpa.
Wang a spus că Beijingului i-a atras atenția în mod deosebit alegerea locației pentru discursul lui Pompeo, Biblioteca Prezidențială Richard Nixon din California.
Nixon, pe care Wang l-a numit "spărgător de gheață", este binecunoscut în China după ce i-a vizitat pe celebri lideri comuniști Mao Tze-dun și Zhou Enlai în 1972 și a restabilit relațiile diplomatice.
Wang i-a acuzat pe politicienii americani contemporani că provoacă în mod deliberat "dispute ideologice" pentru "a abate atenția publicului american calomniind și suprimând China".
În discursul său de joi, Pompeo a acuzat de asemenea China că "ne lasă fără proprietate intelectuală valoroasă și secrete comerciale."
El a susținut că Beijingul lasă Statele Unite fără locuri de muncă și folosește practici ale "muncii în sclavie".
"Am întâlnit etnici uiguri și kazahi care au scăpat din lagărele de concentrare din Xinjiang", a spus Pompeo, referindu-se la ceea ce China descrie ca "tabere de reeducare" pentru a contracara presupuse ideologii teroriste în rândul minorităților etnice.
Criticile lui Pompeo intervin în timp ce grupuri internaționale pentru apărarea drepturilor omului au cerut companiilor de îmbrăcăminte, inclusiv Adidas, Amazon și Zara, să pună capăt legăturilor cu furnizorii ce operează în Xinjiang din cauza acuzațiilor privind munca forțată.
Sursa:Agerpres