China acuză SUA că „alimentează flăcările războiului'' în Ucraina

  • 02 Martie 2023 13:35
China acuză SUA că „alimentează flăcările războiului'' în Ucraina

China a acuzat joi, 3 martie, SUA că ''alimentează flăcările războiului'' prin intermediul ''trimiterii de arme letale în Ucraina'', după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat că gigantul asiatic ''nu poate prezenta propuneri de pace câtă vreme ațâță focul aprins de Rusia'', transmite AGERPRES.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Mao Ning, a exprimat în conferința de presă zilnică a ministerului ''opoziția fermă'' a Chinei față de declarațiile lui Blinken, despre care a apreciat că ''diseminează dezinformări''.

''China a păstrat mereu o atitudine obiectivă și justă, și este decisă să promoveze negocieri de pace și o soluție politică la criză. China se află mereu de partea păcii și a dialogului'', a declarat Mao.

În februarie, Blinken a afirmat că are dovezi cum că țara asiatică ia în calcul trimiterea de arme în Rusia, lucru negat de Beijing.

Mao a insistat ca Washingtonul ''să reflecteze, să înceteze să mai creeze confuzie în rândul populației și să acționeze pentru promovarea păcii și a dialogului''.

Separat, ministrul de externe chinez, Qin Gang, a declarat joi, în intervenția sa la reuniunea miniștrilor de externe din G20, care se desfășoară la New Delhi (India), că țara sa ''se va afla mereu de partea păcii, va promova activ negocieri de pace și va juca un rol constructiv'' în războiul din Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE chinez, Qin a cerut ''responsabilitate'' din partea omologilor săi pentru a înfrunta ''turbulenta situație internațională'' și respingerea pozițiilor unilaterale.

Qin s-a referit și la ''Inițiativa Securității Globale'', un proiect anunțat de președintele chinez Xi Jinping în 2022 care se opune folosirii sancțiunilor pe scena internațională, și la planul de pace în 12 puncte al Chinei, prezentat vinerea trecută, în contextul marcării unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

China întreține o poziție ambiguă în privința războiului din Ucraina, cerând deopotrivă respectarea ''integrității teritoriale a tuturor țărilor'', inclusiv a Ucrainei, și atenție față de ''preocupările legitime ale tuturor țărilor'', printre care și Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău