China a testat o rachetă hipersonică pe orbită, potrivit Financial Times

  • 17 Octombrie 09:58
China a testat o rachetă hipersonică pe orbită, potrivit Financial Times

China a testat o nouă capacitate spațială cu o rachetă hipersonică pe orbită, a raportat sâmbătă Financial Times (FT), notează AFP, citat de Agerpres.

Articolul din cotidianul financiar britanic, care citează mai multe surse cu cunoștințe despre test, indică faptul că Beijingul a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbită mică înainte de a coborî către ținta sa, ratată cu peste 32 de kilometri, au indicat trei surse.

Sursele FT au declarat că planorul hipersonic a fost transportat de o rachetă Long March, ale cărei lansări sunt de obicei anunțate, în timp ce testul din august a fost ținut secret.

Progresele Chinei în domeniul armelor hipersonice "au luat prin surprindere serviciile secrete americane", potrivit articolului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu va face niciun comentariu despre detaliile articolului, dar a adăugat: "Ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmărește în continuare, care nu face decât să sporească tensiunile din regiune și nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră de stimulare numărul unu".

Pe lângă Beijing, Statele Unite, Rusia și cel puțin alte cinci țări lucrează la tehnologia hipersonică.

Rachetele hipersonice, ca și rachetele balistice tradiționale care pot transporta arme nucleare, pot zbura cu de peste cinci ori viteza sunetului.

Rachetele balistice zboară sus în spațiu, făcând un arc de cerc pentru a-și atinge ținta, în timp ce o rachetă hipersonică ia o traiectorie jos în atmosferă, lovind potențial mai repede ținta.

În plus, o rachetă hipersonică este manevrabilă (ca o rachetă de croazieră mult mai lentă, adesea subsonică), ceea ce face mai dificilă urmărirea și contracararea sa.

Țări ca SUA au dezvoltat sisteme concepute pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră și balistice, dar capacitatea de a urmări și de a doborî o rachetă hipersonică este necunoscută.

China a dezvoltat tehnologia în mod ofensiv, considerând-o crucială în apărarea împotriva progreselor SUA în domeniul tehnologiilor hipersonice și de altă natură, potrivit unui raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS).

Testul semnalat a avut loc într-un moment în care tensiunile dintre SUA și China sunt sporite și în care Beijingul și-a intensificat activitățile militare în apropierea Taiwanului, democrația autonomă aliniată la Washington pe care China o consideră o provincie în așteptarea reunificării.

Pentagonul nu a răspuns deocamdată la o solicitare a AFP pentru comentarii asupra articolului din Financial Times.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,65
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,13 m/s
Thu
5
Fri
8
Sat
3
Sun
5
Mon
7

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău