China a oferit un vaccin anti-COVID netestat la zeci de mii de persoane și are în plan o imunizare în masă

  • 26 Septembrie 2020 19:25
China a oferit un vaccin anti-COVID netestat la zeci de mii de persoane și are în plan o imunizare în masă

Guvernul chinez a oferit unor zeci de mii de persoane un vaccin împotriva COVID-19 care nu a fost testat suficient și despre care nu se cunoscut multe informații, precum posibile efecte secundare, scrie The New York Times, citat de g4media.ro.

Au fost vaccinați angajați ai unor companii farmaceutice, oficiali guvernamentali si angajați ai companiilor de stat. Vaccinul urmează să mai fie oferit și învățătorilor, angajaților din supermarketuri și oamenilor care călătoresc în afara Chinei în zone cu focare.

Cifrele exacte ale persoanelor vaccinate nu se cunosc, dar ar putea ajunge la zeci sau chiar sute de mii, potrivit sursei citate.

Graba oficialilor chinezi a uimit experții mondiali. Multe dintre injecții par a fi făcute în afara reglementărilor tipice de imunizare. Posibilele vaccinuri de la nivel mondial sunt abia în faza 3 de testare, pe oameni, iar voluntarii sunt atent monitorizați. Nu este clar în acest moment dacă China a urmărit acești pași.

Vaccinurile netestate pot avea efecte adverse periculoase. Vaccinurile ineficiente, în schimb, pot da naștere unui fals sentiment de siguranță și pot încuraja comportamente care vor duce la și mai multe infectări.

Folosirea lor la scară largă ridică și problema consimțământului, mai ales pentru angajații companiilor farmaceutice și ale companiilor de stat, care ar putea fi forțați să se imunizeze. Angajații au trebuit să semneze contracte prin care se obligau să nu discute aceste chestiuni cu presa.

Există o luptă la nivel mondial acum pentru obținerea unui vaccin, însă statele occidentale avansează cu mai multă precauție. Și în Rusia testarea unui vaccin a fost grăbită, dar el nu a fost oferit încă pe scară largă, ca în China.

Sinopharm, o companie de stat din China care are un vaccin în fază finală de testare, a susținut că sute de mii de oameni au primit vaccinul. O altă companie a spus că peste 10.000 de locuitori ai Beijingului au fost imunizați. Aceeași sursă a afirmat că și familiile angajaților companiei au primit vaccinul. Și o televiziune din Hong Kong a anunțat că și-a imunizat angajații.

Majoritatea celor pe care China a testat vaccinul locuiesc în afara țării.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău