China a adoptat o atitudine corectă și nu va furniza arme Rusiei, dă asigurări un înalt oficial ucrainean

  • 03 Martie 2023 19:00
China a adoptat o atitudine corectă și nu va furniza arme Rusiei, dă asigurări un înalt oficial ucrainean

China nu are de gând să furnizeze arme Rusiei pentru a sprijini invazia Moscovei asupra Ucrainei, iar poziția neutră adoptată de Beijing ''este corectă și echilibrată'', a declarat secretarul Consiliului Securității Naționale al Ucrainei, Oleksii Danilov, informează vineri, 3 martie, Agerpres.

„Astăzi, nu văd că China ar avea o prea mare dorință să furnizeze arme Rusiei. Poziția neutră pe care o adoptă în acest caz este absolut corectă și echilibrată'', a spus Danilov într-un interviu cu mass-media locale, preluat vineri de mai multe agenții de presă ucrainene.

Principalul responsabil cu securitatea ucraineană a transmis că țării sale ''i-ar plăcea mult ca ajutorul (Chinei) să fie de partea noastră, dar trebuie să înțelegem complexitatea proceselor istorice''.

''De ce s-ar poziționa China de partea Rusiei și i-ar furniza arme? Ca să aibă mari probleme și să intre sub anumite restricții?'', s-a întrebat Danilov, referindu-se la sancțiunile care ar putea fi impuse Beijingului de către Occident dacă se confirmă că sprijină Moscova. ''Evident, China nu va face acest lucru, nu are nevoie de așa ceva. Rusia este cea care își dorește mult să implice China și alte țări în care încearcă să-și extindă influența'', a subliniat Danilov.

Oficialul ucrainean a amintit că rușii au o sferă de influență foarte limitată după dezmembrarea URSS: ''Toți vor să coopereze doar cu cei puternici și s-a dovedit că Rusia este o țară slabă și incompetentă care pe zi ce trece pare a fi o entitate falsă'', potrivit lui Danilov.

În ceea ce privește ''planul de pace'' prezentat de China pentru stoparea războiului din Ucraina, Danilov a declarat că ''războiul trebuie numit război și că cuvântul conflict (care apare în inițiativa chineză - n.r.) nu reflectă realitatea'' din teren.

Totodată, Danilov a recunoscut că ''fiecare țară are propria viziune (asupra războiului), asupra felului în care percepe situația actuală, cum vede evoluțiile care vor avea loc mâine sau într-un viitor apropiat''.

China, una dintre țările care s-a abținut în momentul votării unei rezoluții de condamnare a invaziei ruse în Adunarea Generală a ONU, a întreținut o postură ambiguă cu privire la invazia rusă, cerând pe de-o parte respect față de ''integritatea teritorială a tuturor țărilor'', printre care și a Ucrainei, și pe de altă parte, atenție față de ''preocupările legitime ale tuturor țărilor'', o referire la Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău