China: 15 ani de închisoare pentru un jurnalist acuzat că a denigrat Partidul Comunist

  • 01 Mai 2020 09:25
China: 15 ani de închisoare pentru un jurnalist acuzat că a denigrat Partidul Comunist

Un jurnalist chinez, care - potrivit justiției - a denigrat atât Partidul Comunist, la putere, cât și guvernul, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, transmite vineri AFP, preluat de Agerpres.

Bloggerul Chen Jieren, fost angajat al oficiosului Ziarul Poporului, a fost condamnat joi de tribunalul popular din comitatul Guiyang, din provincia Hunan (centru), a anunțat instanța într-un comunicat difuzat online.

Jurnalistul a fost condamnat pentru incitare la revoltă, extorcare, comerț ilegal și corupție, potrivit tribunalului, care i-a aplicat și o amendă de 7 milioane de yuani (aproape un milion de euro).

Tribunalul a stabilit că, începând cu anul 2015, condamnatul a difuzat pe rețelele sociale "informații false" în scopul de a obține prin șantaj bani de la persoanele vizate de articolele sale. Totodată, el "a atacat și a denigrat Partidul și guvernul, organele judiciare și personalul lor", potrivit curții.

Într-un comunicat, asociația Chinese Human Rights Defenders (CHRD) a cerut Beijingului eliberarea imediată a jurnalistului. Potrivit CHRD, Chen Jieren, împreună cu mai mulți apropiați ai săi, a fost arestat în vara lui 2018 la scurt timp după ce a difuzat pe site-ul său articole în care acuza de corupție responsabili locali.

Potrivit aceleiași surse, jurnalistul lucrase anterior pentru Cotidianul tineretului, Cotidianul Beijingului și Cotidianul poporului, organ al partidului la putere.

"Pedeapsa severă aplicată lui Chen reprezintă un avertisment clar pentru bloggerii independenți și pentru jurnaliștii-cetățeni", a comentat CHRD.

Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere (RSF), China ocupă poziția 177 din 180 în clasamentul privind libertatea presei la nivel mondial. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău