Chimiștii din Republica Moldova și din România au obținut finanțare pentru un ambițios proiect de cercetare

  • 10 Februarie 14:23
Chimiștii din Republica Moldova și din România au obținut finanțare pentru un ambițios proiect de cercetare

Echipele de cercetători de la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au obținut finanțare pentru un proiect comun în cadrul concursului organizat de Agenția universitară a Francofoniei în Europa centrală și orientală (AUF ECO).

Astfel, universitarii din România și Republica Moldova vor conlucra la ambițiosul proiect de cercetare „Sinteza și analiza derivaților organici pe bază de fluorenonă pentru aplicații în biologie”.

Potrivit unui comunicat al USM, proiectul este coordonat de către dr., prof. univ. Ioana Luiza Găină de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Echipa de cercetători USM este condusă de dr., lector univ. Roman Rusnac și dr., conf. univ. Ion Bulimestru, șeful Departamentului de Chimie, alături de studenții Andrei Ciursin și Aliona Luchian.

„Colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul acestui proiect este o oportunitate pentru noi, iar rezultatele obținute de grupul nostru de cercetare reprezintă o sursă suplimentară de motivație. Prioritizând dezvoltarea compușilor biologic activi, acest domeniu de cercetare reprezintă un obiectiv central pentru ambele echipe, și suntem încântați să împărtășim cunoștințele noastre pentru a realiza împreună obiectivele comune”, a subliniat Roman Rusnac, coordonatorul echipei de la USM.

Acest proiect, care se desfășoară pe parcursul unui an calendaristic, nu doar că aduce contribuții semnificative în domeniul cercetării științifice, ci și contribuie la dezvoltarea competențelor practice atât ale studenților, cât și ale cadrelor didactice implicate.

Această colaborare interuniversitară consolidează interesul reciproc pentru cercetarea științifică fructuoasă și crește prestigiul ambelor instituții de învățământ superior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău