Chile: Președintele propune măsuri sociale pentru a pune capăt protestelor

  • 23 Octombrie 2019 08:41
Chile: Președintele propune măsuri sociale pentru a pune capăt protestelor

Președintele Sebastian Pinera a anunțat marți un pachet de măsuri sociale pentru a pune astfel capăt protestelor care au cuprins Chile în ultimele cinci zile ca urmare a creșterii prețurilor pentru transportul public, informează AFP, preluat de Agerpres.

Șeful statului a menționat în special creșterea cu 20% a pensiei minime și înghețarea tarifelor la energia electrică, într-un discurs ce marchează un moment de cotitură radical în comparație cu ultimele sale declarații, foarte ferme față de protestatari, în condițiile în care de la începerea protestelor s-au înregistrat deja 15 morți.

Pinera a recunoscut, de asemenea, absența sa de viziune și a cerut iertare compatrioților săi. "Recunosc această lipsă de viziune și cer scuze compatrioților mei" a declarat președintele chilian.

Anterior, ministrul de interne Andrés Chadwick a informat despre conținutul reuniunii convocate de președinte, la care au participat partidele de opoziție de centru stânga: "Președintele a ascultat cu multă atenție diferitele propuneri și se va adresa în curând țării pentru a propune un program social'.

Partidul Socialist, cel mai important partid de opoziție, a anunțat că nu va participa la discuțiile organizate la palatul prezidențial La Moneda.

"Considerăm că dialogul este indispensabil și urgent, dar aceasta trebuie să fie un dialog deschis și credem că apelul președintelui nu îndeplinește aceste condiții", a explicat șeful grupului parlamentar al partidului, Manuel Monsalve.

"Chile nu înseamnă doar partidele de opoziție, Chile este și lumea socială ce nu poate fi exclusă dintr-un pact social", a adăugat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău