Chiar dacă veniturile pe card cresc, moldovenii preferă să achite cash

  • 07 Martie 2019 11:52
Chiar dacă veniturile pe card cresc, moldovenii preferă să achite cash

Chiar dacă 43% din venituri moldovenii le primesc pe card, totuși ei preferă 94% din achiziții să le facă prin numerar.

Politica activă a Guvernului și acțiunile băncilor comerciale de lansare a diverselor programe de trecere la card pentru diferite categorii de cetățeni își au efectul. Astfel, în 2018, din economia observată 43% din veniturile moldovenilor au fost sub formă de transfer pe card bancar sau 51,9 miliarde de lei, alte 68,1 miliarde de lei au fost sub formă de numerar. Constatările aparțin expertului IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.

Venituri pe card sunt salarii, pensii și indemnizații sociale. Veniturile în numerar sunt de la schimbarea valutei, parțial salarii, vânzări producția agricolă și alte venituri ale întreprinzătorilor individuali. În opinia experților IDIS, în maximum 3-4 ani de zile veniturile obținute de moldoveni pe cardul bancar vor fi mai mari decât cele obținute în numerar.

Chiar dacă în prezent veniturile pe card bancar sunt ridicate comparativ cu acum 10-15 ani, totuși achitările moldovenii preferă să le facă cash. Cardurile bancare nu au devenit încă o formă de plată, dar mai degrabă au schimbat casieria de la întreprindere sau instituțiile publice.

În 2018, din cei aproape 52 de miliarde de lei primiți pe cardul bancar, 45 de miliarde sau 86,5% moldovenii i-au scos de pe card și au făcut achitările în numerar. Achitările cu cardul au fost doar de șapte miliarde de lei, cea ce reprezintă doar 6,2% din totalul procurărilor de 120 de miliarde lei din 2018.

Însă volumul achitărilor cu cardul bancar se dublează la fiecare doi ani, dacă tendința se va menține, iar Guvernul și Banca Națională a Moldovei vor întreprinde acțiuni de încurajare a achitărilor cu cardul, atunci peste cinci ani ponderea achitărilor cu cardul ușor va depăși 25% din totalul achitărilor moldovenilor.

În opinia expertului, printre acțiunile prioritare se numără crearea Sistemului Național de Plăți, reglementarea comisioanelor bancare la plata cu cardul, programe de încurajare a cetățenilor și agenților economici de a plăti cu cardul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău