Comerțul extern al R. Moldova a înregistrat cifre record în anul 2021, însă economia merge prost, atenționează experții

  • 23 Februarie 2022 13:34
Comerțul extern al R. Moldova a înregistrat cifre record în anul 2021, însă economia merge prost, atenționează experții

Comerțul extern al Republicii Moldova a înregistrat cifre record în anul 2021 – peste 10,3 miliarde de dolari, crescând semnificativ atât exporturile, cât și importurile. Experții însă atenționează creșterea fără precedent și a balanței comerciale, care demonstrează faptul că economia Republicii Moldova merge prost, bazându-se pe consum, iar pentru anul curent prognozează o temperare a comerțului extern, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova a exportat în anul 2021 mărfuri în valoare de peste trei miliarde de dolari, în creștere cu 27,5% față de anul precedent. Importurile s-au majorat și mai semnificativ – cu aproximativ o treime și au depășit șapte miliarde de dolari. Experții remarcă faptul că în mare parte aceste cifre reprezintă revenirea după criza din 2020, dar atât la importuri, cât și la exporturi Republica Moldova a înregistrat un volum record.

Creșterea mare a importurilor este explicată atât prin scumpirea produselor energetice, cât și a creșterii consumului populației, explică economistul Veaceslav Ioniță. În opinia sa, în anul curent creșterea exporturilor și a importurilor se va tempera.

”Sper că vom avansa la exporturi, dar ne-am cam epuizat posibilitățile de creștere. Asta e partea proastă. Iar la importuri, sper foarte mult că nu vom mai asista la o creștere a prețurilor și în felul acesta, vor înregistra o creștere modestă. Deci, văd anul 2022 ca unul de temperare a comerțului extern”.

Evoluția comerțului extern al Republicii Moldova anul trecut prezintă și evoluții îngrijorătoare, menționează expertul Viorel Gârbu. El atrage atenția la cifra record a deficitului balanței comerciale - adică diferența dintre volumul exporturilor și cel al importurilor, care a depășit patru miliarde de dolari.

Potrivit lui Viorel Gârbu, acest lucru demonstrează încă o dată că economia merge prost, fiind bazată pe consum, iar în lipsa unor politici clare și eficiente în acest domeniu nu există premise pentru schimbări semnificative în perioada următoare de timp.

”Noi am finanțat lumea exterioară, prin intermediul comerțului extern, cu patru miliarde de dolari. Noi gestionăm extrem de prost modul în care evoluează economia. Noi avem o politică economică foarte stranie și, în general, avem politici foarte stranii. Noi am pierdut, repet, patru miliarde de dolari într-un an.  Iar în aceste condiții nu cred că există premise nu cred că lucrurile se vor schimba”.

România a fost principalul partener comercial și principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești, absorbind mai mult de un sfert din totalul exporturilor moldovenești. Ponderea Uniunii Europene în totalul exporturilor a fost de peste 60%, în timp ce în CSI au ajuns mai puțin de 15 la sută

Potrivit prognozelor Guvernului, în 2022 exporturile vor crește cu 10,6%, iar importurile cu cinci la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău