Chiar dacă britanicii ar decide să rămână în UE, acordul din februarie NU SE VA MAI APLICA

  • 29 Iunie 2016 09:19
Chiar dacă britanicii ar decide să rămână în UE, acordul din februarie NU SE VA MAI APLICA

Referendumul prin care Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană a anulat practic acordul pe care premierul David Cameron l-a încheiat cu blocul comunitar în luna februarie.

Dacă Marea Britanie s-ar răzgândi și ar alege totuși să rămână în UE, ea nu ar mai beneficia de concesiile conținute în acel acord și va fi tratată ca oricare dintre celelalte 27 de state membre, a declarat marți, la Bruxelles, președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, declarație făcută după summitul PPE care a precedat Consiliul European.

"Astăzi, șefii de stat și de guvern (din PPE) au explicat cum va avea Brexitul consecințe asupra unei țări sau alteia. Am avut o discuție aprofundată pe acest subiect (...) Am avut o poziție practic unanimă despre cum vom merge mai departe în cazul Brexitului", a afirmat Daul, la o întâlnire cu un grup de ziariști.

Întrebat dacă poziția "practic unanimă", în loc de "unanimă", a fost determinată de vreun vot împotrivă sau de vreo abținere, eventual a premierului ungar Viktor Orban, Daul a explicat faptul că la summiturile PPE nu există voturi. "Cel care nu este de acord, o spune. Viktor Orban nu a spus că nu este de acord. El a fost aici astăzi, a fost foarte calm, foarte înțelept", a apreciat președintele PPE.

Referindu-se la evoluțiile ce pot rezulta în urma referendumului britanic, Daul a subliniat că trebuie acordată atenția cuvenită la ceea ce se întâmplă pe piețele financiare. El a menționat că, și dacă Marea Britanie s-ar răzgândi și ar decide să rămână în UE, referendumul din 23 iunie va avea un impact, și anume că "acest vot a anulat pentru Marea Britanie toate avantajele pe care le-a negociat până în prezent". "Indiferent că este vorba de avantaje bugetare sau altceva, orice avantaje. Iar acum ei sunt o țară printre cele 27, așadar o a 28-a țară dacă vor spune că vor să rămână" a indicat Daul, subliniind de asemenea că această opinie a fost împărtășită de participanții la summitul PPE.

Prin acordul încheiat în luna februarie, în schimbul susținerii rămânerii în UE în timpul campaniei premergătoare referendumului din 23 iunie, liderii europeni i-au făcut premierului David Cameron o serie de concesii, cele mai importante fiind promisiunea că Marea Britanie va fi exceptată de la participarea la o 'Uniune tot mai strânsă' și așa-numita 'frână de urgență', respectiv posibilitatea de a suspenda timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigranții comunitari nou-veniți.

Pe de altă parte, Daul a declarat că la summitul PPE s-a discutat și despre solicitările privind demisia președinților Comisiei Europene și Consiliului European, Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, ca urmare a rezultatului referendumului britanic. Președintele PPE a exclus posibilitatea ca vreunul dintre cei doi să-și dea demisia. El a invocat faptul că Juncker și Tusk reprezintă instituții și "nu putem demite instituții europene". "Știți că eu nu reacționez niciodată la așa ceva. Câinii latră, caravana trece", a mai spus Daul tot despre cererile legate de demisia celor doi președinți.

Joseph Daul a admis totuși că după referendumul britanic Uniunea Europeană are nevoie de un proces de reflecție, precizând că la summitul PPE de marți s-a discutat și despre "ce putem oferi, care sunt temele pe care trebuie să le evidențiem la nivelul Europei, la nivelul cetățeanului european și a căror funcționare o putem îmbunătăți". "Un dosar este imigrația, cum o putem gestiona mai bine, pentru că imigrația nu s-a terminat, cum putem asigura mai bine securitatea concetățenilor noștri, toate celelalte dosare, cercetarea, dezvoltarea", a enumerat Daul. El a mai precizat că una dintre temele Congresului PPE din 2017 va fi viitorul Europei.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău