Cheltuielile pentru compensarea medicamentelor, mai mari cu 25% față de anul trecut

  • 13 Decembrie 2024 14:29
Cheltuielile pentru compensarea medicamentelor, mai mari cu 25% față de anul trecut

Cheltuielile pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale au înregistrat în acest an o creștere semnificativă de 25% față de anul trecut, potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Totodată, costul mediu compensat per pacient a depășit 1.500 de lei, după cum a anunțat conducerea CNAM, astăzi, 13 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă privind bilanțul activităților din 2024, transmite Radio Chișinău.

CNAM a alocat în 2024 peste 14 miliarde de lei pentru serviciile medicale, cu o creștere de jumătate de miliard față de 2023. Printre intervențiile realizate, au fost 6200 de operații cardiovasculare, 11 mii de operații de cataractă și 6 mii de operații de protezare a aparatului locomotor, a precizat directorul general al CNAM, Ion Dodon.

Suma bănească cheltuită de către Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate este în creștere cu 25% față de anul 2023. Astfel, pentru 11 luni ale anului 2024, suma este de peste 1 miliard 50 milioane lei. Costul mediu compensat per pacient depășește suma de 1515 lei. Timp de trei ani această sumă practic s-a dublat. Volumul de servicii medicale prestate populației, atât la operațiile de cataractă, cât și la operațiile de protezare a aparatului locomotor, sunt în creștere, fapt care ne încredințează că durata de așteptare pentru pacienți va continua să fie redusă”, a spus Ion Dodon. 

Serviciile de diagnosticare de înaltă performanță au crescut cu 50 mii de investigații față de anul trecut, ajungând la 600 mii, iar pentru pacienții oncologici, numărul serviciilor s-a triplat. Un pas important a fost implementarea sistemului e-Rețeta, care a simplificat procesul de prescriere și eliberare a medicamentelor, a menționat Ion Dodon.

„Acest sistem informațional nu reprezintă doar o trecere de la forma de hârtie a prescrierii și eliberării medicamentelor, ci semnifică și un pas important pentru dezvoltarea sistemului de sănătate. Sistemul e-Rețeta permite și aduce multe beneficii, în primul rând pentru pacient. Conform datelor disponibile de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, odată cu lansarea sistemului informațional e-Rețeta, medicamentele și dispozitivele medicale compensate eliberate pacienților au început să fie disponibile în volume mai mari și sunt mai inovative. De asemenea, acest sistem informațional aduce multe beneficii și medicilor, care economisesc timp atunci când prescriu medicamentele respective”, a comunicat directorul CNAM. 

CNAM a investit și în infrastructură, alocând 50 de milioane de lei pentru dezvoltarea a aproape 40 de instituții medicale din Republica Moldova.

Potrivit conducerii CNAM, anul viitor, cu ajutorul experților europeni, Republica Moldova va face un pas semnificativ în domeniul sănătății, prin implementarea cardului european de sănătate, în paralel cu dezvoltarea serviciilor medicale existente.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău